Защо имате сълзене само на едното око?

51033
Защо имате сълзене само на едното око?
Снимка: iStock/Guliver

Окото може да сълзи по различни причини: грип, настинка, алергия - в такива случаи се препоръчва само измиването му с физиологичен разтвор и използване на антихистаминови капки за очи в случай, че причината е алергия.

Ето какво обяснява д-р Гонзало Рамиреш

Сълзенето на окото може обаче да бъде признак - например на конюнктивит или язва на роговицата. В такъв случаи се налага преценка на лекар, за да се назначи най-подходящото лечение. Затова, при наличие на други симптоми освен сълзенето - като зачервяване, замъглено зрение, сърбеж, усещане за „песъчинка“, подуване на клепача, е необходима задължителна консултация с офталмолог. Главните причини за сълзене на окото са следните.

1. Конюнктивит

Конюнктивитът представлява очно възпалени, което е възможно да бъде предизвикано от алергия, реакция към определено вещество, също от инфектиране с бактерии или вируси. Симптоми: зачервяване на окото, сърбеж, сълзене и и дразнене.

Забравете за сълзенето на очите при студено време - ето как!

2. Грип и настинка

По време на грип или настинка може да се проявят симптоми като кашлица, сълзене, треска, възпалено гърло, главоболие, умора и хрема. По време на грип симптоматичните признаци са по-интензивни и дълготрайни.

3. Язва на роговицата

Представлява възпалена рана, която се появява в роговицата на окото и причинява симптоми като болка, чувство за заседнало чуждо тяло, размито и замъглено зрение. Обикновено се предизвиква от очна инфекция - но може да се провокира и от леки наранявания, сухота, контакт с дразнители или от проблеми в имунната система като лупус или ревматоиден артрит.

4. Алергии

Възможно е респираторна алергия да се появи, когато дихателните пътища контактуват с вещества като цветен прашец, плесен, прах, козина от котки или от други животни; също и с различни алергенни вещества, причиняващи симптоми от типа на запушен или хремав, сърбящ нос. Тогава възникват симптоми като суха кашлица, постоянно кихане, почервеняване и сълзене на едното или на двете очи, главоболие.

Защо сълзят очите - какви може да са причините

5. Блефарит

Блефаритът представлява възпаление в клепача, дължащо се на промяна в мейбомиевите жлези; тоест, онези жлези в клепачите, които поддържат влагата в окото. Това може да провокира прекомерно сълзене, в допълнение към появата на корички около окото. Освен сълзенето и коричките, често изникват други симптоми като зачервяване, сърбеж, подуване на клепача и сълзене - те могат да се появят за една нощ.

6. Очен херпес

Очният херпес е инфекция, предизвикана от вирус, която е в състояния да засегне едното или двете очи и да провокира появата на симптоми, подобни на тези на конюнктивит. Това са прекомерно сълзене, сърбеж, дразнене в окото, зачервяване, подуване, замъглено виждане; мехури или язви близо до окото, които са червени и пълни с течност.

Очният херпес е заразен и може лесно да се предаде от човек на човек посредством кожен контакт с мехури, съдържащи очна херпесна течност. Дори случаен контакт с течността, съдържаща се в херпесни мехури на устните, ако след това ръцете докоснат окото, може да предизвика очен херпес.

7. Запушен слъзен канал

Запушеният слъзен канал е пълно или частично запушване на канала, по който текат сълзите. Това води до симптоми като прекомерно сълзене, зачервяване, болка или подуване във вътрешния очен ъгъл. Такова запушване на слъзния канал, научно известно като дакриостеноза, може да изникне при бебета заради малформация на слъзния канал или необичайно развитие на лицето. Но също може да се развие и на най-различна възраст.

Внимание! Статията е информативна и не е предназначена за медицинско упътване или инструкция. Винаги търсете компетентен специалист-медик!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Лекар: 4 сериозни причини да се чувствате уморени, но да не можете да заспите

Как се оказва първа помощ при задавяне?

3 невероятни ползи за здравето, които ни осигурява зеленият цвят

5 знака, че партньорът ви е отегчен от вас

Кои са най-лоялните зодии, на които винаги можете да разчитате

Пълни с пестициди: 12 плодове и зеленчуци, с които трябва да внимавате

При ужилване от пчела - ето какво да направим първо

Тези коварни петна: Кой е най-добрият начин да избършете екрана на LCD телевизор?

Прекарвате много време седнали: Ето как да се справите с негативните последствия

Чай от коприва: Какви са ползите за организма и как да си го приготвим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com