Защо изпитваме болки в коляното нощем?

19550
Защо изпитваме болки в коляното нощем?
Снимка: iStock/Guliver

Болки в коляното възникват поради наднормено тегло, износване на ставите, спортни и различни други наранявания.

Ето какво ни обяснява д-р Марсел Пинейро

Главните причини за болки в коленете, включително понякога нощем, са следните.

1. Травма

Травма на коляното възниква при падане, контузия, удар, усукване на коляното или фрактура. В тези случаи болката е в цялото коляно или в определени зони в зависимост от мястото на нараняването.

2. Разкъсване на връзки

Разкъсване на коленни връзки може да настане по причина на изкълчване след силен силен удар, или, например, усукване на коляното при рязка смяна в посоката на движения. Обикновено, когато разкъсването на връзката е леко, няма необходимост от специфично лечение - но трябва винаги да се оценява от ортопед или физиотерапевт.

Как да се отървем от болките в коленете?

3. Тендинит

Тендинитът е възпаление на сухожилие на коляното. Видът на болката се колебае в зависимост от мястото на сухожилието. Като цяло, един от характерните симптоми на тендинит е болката в коляното след разтягане на крака. Наблюдава се по-често в спортове като бягане, колоездене, баскетбол, футбол и тенис. Може да възникне при възрастни хора по причина на естествено износване на ставата.

4. Бурсит

Представлява възпаление на бурса - която е малка торбичка с течност, действаща като амортисьор за намаляване на триенето между сухожилията, костите и мускулите на ставите. Коляното има 11 бурси.

Обикновено действия като огъване или многократно коленичене, в спортове от рода на джудо, волейбол и футбол, падания и/или удари може да причинят препателарен бурсит - който предизвиква болка и подуване в горната област на коляното. Затлъстяване и остеоартрит може да провокират ансеринов бурсит, наричан още „гъша лапа“ - който причинява болки във вътрешната зона на коляното точно под ставата.

5. Остеоартрит

Остеоартритът или артрозата на коляното представлява ревматично заболяване, което провокира дегенерация на хрущяла на коляното и хронични болки. Такова заболяване влияе при ежедневни дейности, като предизвиква болка в коленете при ходене, подир изморителен ден, след дълго стоене изправен или изкачване на стълби.

6. Ревматоиден артрит

Автоимунно, хронично възпалително заболяване, което провокира скованост на ставите, подуване и болки. Болката в коленете при събуждане е по-интензивна през първите няколко минути сутрин и отслабва с повече движение.

Облекчете болките в колената нощем с тези народни средства

7. Травма на менискуса

Болка в коляното при сгъване на крака, от вътрешната страна на коляното, при изкачване на стълби или приклякане, например, може да е показател за нараняване на менискуса; това е диск, който действа като амортисьор или възглавничка вътре в коляното. Нараняването на менискуса се причинява предимно от физически дейности или естествена дегенерация, която е възможно да почне на приблизително 40-годишна възраст.

8. Проблеми с пателата (колянната капачка)

Други причини за болка в коляното са проблемите с пателата. Пателарната хондропатия представлява износване и разкъсване на ставата около пателата. Пателарната хондромалация е омекване на пателарния хрущял. По начало, причините за проблеми с пателата са затлъстяване, стареене, плоски стъпала или прекомерно активно спортуване.

9. Болест на Осгуд-Шлатер

Представлява възпаление на пателарното сухожилие и се провокира от бърз растеж - може да се наблюдава при деца на възраст между 10 и 15 години. Обикновено възниква след физически дейности като волейбол, баскетбол, футбол или гимнастика и може да провокира болка в долната част на коляното. След почивка болката отслабва.

Кога да отидем на лекар?

Добре е да се консултирате с физиотерапевт или ортопед, когато при дискомфорт в коляното болката продължи над 3 дни, дори след почивка и поставяне на студени компреси. Също, ако е много интензивна при извършване на ежедневни битови дейности като гладене в изправено положение, носене на дете, ходене или изкачване на стълби.

Внимание! Статията е само информативна и няма препоръчителен характер. Винаги се обръщайте към медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са петте черти на успешния бизнесмен?

Домашният препарат, с който ще отпушите мивката за секунди

Всичко за двойната брадичка, плюс 6 лесни упражнения за премахването й

Чаят от тази подправка унищожава мазнините и регулира теглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Открийте най-много и най-малко съвместимите зодиакални знаци според астрологията

Какво причинява висока сутрешна кръвна захар и как можете да я намалите?

Нумерологията и нейното въздействие върху човешкия живот

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com