НА ЖИВОВойната в Украйна

Защо колата не загрява дълго време дори при лека слана

1839

Продължителното загряване на двигателя, както и увеличеният разход на гориво, са често срещано явление за зимна работа на автомобила. Но понякога те, притеснявайки собственика, далеч надхвърлят нормалното. Стрелката отказва да достигне работна температура дори след известно пътуване, а „апетитът“ на мотора расте. Какво се случва и как да бъде разрешен този проблем?

Температурите нощем вече падат до нулата, което означава, че сутрешното затопляне на салона на автомобила и почистването на предното стъкло започват да отнемат много повече време. Тук идва и първият въпрос - „Колко време трябва колата да загрява?“, като той по него има различни мнение. Според едното – докато стрелката за температурата достигне желаната маркировка, а според второто – докато тя отлепи от най-долната си позиция. Тогава колата може да потегли бавно, като моторът ще започне постепенно да загрява.

Дизеловият двигател изобщо няма шанс да загрее в студа, докато работи на място. През зимата както той, така и бензиновият мотор понякога отказват да достигнат работна температура, а разходът на гориво скача рязко дори над показателя за работа в зимни условия. И не само, че в кабината е студено, но и постоянната работа на такъв двигател е опасна поради повишеното износване на групата цилиндър-бутало.

В три от четири случая подобен проблем, независимо от марката и модела на автомобила, е причинен от повреда на един възел - термостата. Всъщност това е обикновен клапан, който се отваря и съответно се затваря под въздействието на температурата. Устройството е механично и надеждно, но от време на време заради нискокачествен антифриз, който се утаява, клапанът може лесно да се забие в една от позициите.

В затворено състояние той постоянно „движи“ колата в режим на загряване, принуждавайки я да консумира повече гориво, а в отворено състояние не позволява на двигателя да достигне работните стойности. Първото решение на проблема е да се отвори капачката на разширителния съд и въздухът да излезе. Ако обаче нещата не се променят към добро, трябва да се търси друго решение.

Най-добрият вариант е проверка в сервиз, където има нужното оборудване. Там също така ще сменят термостата, ако е излязъл от строя. И тъй като охлаждащата течност се източва, е добре да се почисти и радиатора. Иначе тази процедура трябва се направи през пролетта, но сега може с „един куршум два заека“, както казват хората.

5 съвета, които всички шофьори трябва да знаят тази зима!

Шофьорите трябва да спазват конкретни правила по време за зимата, за да гарантират безопасността на пътя през следв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Авто

Peugeot 208 свали VW Golf от върха...
Ferrari раздава щедри бонуси...
Върховна наглост – обирджии с...
3 мита за бензина, на които не бива...
Range Rover Velar получи обновен...
Завод на Toyota спря за месец заради...
Mercedes-Benz съкращава голям...
Рекорд: Продадоха последното...
Toyota: Пълният преход към електромобили...
5 съвета за безопасно спиране...
Рекордни продажби на електрически...
Кога запалката може да причини...

Последни новини