Защо листата на орхидеята пожълтяват и какво да направите, за да я спасите?

9900

Орхидеята е чудесно цвете за нашите первази. Много често тя губи добрия си вид и изисква засилени грижи. И това се вижда преди всичко в листата ѝ, които пожълтяват.

Пожълтели или остарели листа

Обикновено старите листа умират и пожълтяват, така че трябва да бъдат премахнати.

Това явление е естествено, започва от долните редове листа, а горните са все още доста силни и наситено зелени, защото цветът е здрав и няма признаци на заболяване.

Някои сортове орхидеи могат напълно да заменят листата или да ги изхвърлят независимо от времето на годината. И има разновидности, които подновяват тази част на всяка година и половина, този процес продължава няколко седмици или месеци. Отстранете жълтия лист, когато изсъхне напълно.

Когато купувате ОРХИДЕЯ, винаги обръщайте внимание на ето ТОВА

Пожълтяването на листата е признак на гниене

Друга причина за пожълтяване на листата е реакция на заболяване. Подобна причина може да се посочи от факта, че младите листа на растението пожълтяват.

Това може да са признаци на гниене, ако поливате прекомерно. При лошо осветление ще го нападнат гъбички или патогени.

При много стар субстрат растението често няма хранителни вещества. При прекомерно торене орхидеята може да се разболее.

Характерен признак на някои заболявания са не само пожълтелите листа, но и усуканите краища, появата на кафяви петна по тях, а стволът може да изгние и да умре. Ето защо е необходимо да разпознаете болестта навреме, за да я елиминирате незабавно.

Видове орхидеи, които се гледат много ЛЕСНО

За да направите това, изкарайте цветето от саксията, изчистете го от субстрата и спуснете корените в чиста и топла вода. След като огледате растението, отстранете повредените, сухи, потъмнели, изгнили и увехнали части и корени на растението с дезинфекциран нож.

Изплакнете секциите с фунгициди или третирайте с натрошен активен въглен на прах, обикновено брилянтно зелено, смляна канела и пресадете цветето в нова саксия с пресен субстрат.

Често растението гние заради излишната влага в субстрата

Трябва да поливате цветето, ако е необходимо. Потопете дървена пръчка или специален индикатор в субстрата. Ако след два дни е мокър, това показва излишък на вода в него.

За да имате винаги здрава и пищно цъфтяща орхидея на перваза на прозореца, трябва да държите цветето на осветено място, да го подхранвате навреме, да го пресаждате веднъж годишно и да осигурите правилно и навременно поливане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Градинарство

Ярките цветове са гарантирани...
Сложете орхидеята на това място...
Как да изберем правилното място...
Златни правила за богата реколта...
Мухъл в почвата на стайните растения...
Хитрите градинари използват...
Направете това през пролетта...
Златните правила за поливане...
С помощта на този трик разсадът...
Тази пролет поръсете лука с това...
5 важни съвета за зимно отглеждане...
Градинарски грешки: 3 причини,...

Последни новини