Защо може да се почувствате зле след като ядете плодове?

3390
Защо може да се почувствате зле след като ядете плодове?
Снимка: iStock

Плодовете са дар от природата, който ни е необходим ежедневно, за да си набавяме по естествен начин полезни хранителни вещества, антиоксиданти, фибри витамини и минерали. Те са и източник на природни захари. Много е възможно обаче след като сме прекалили с количеството от любимия плод например, да изпитаме известен дискомфорт. Именно природните захари може да са причината за това, ако нямате известна алергия към определени плодове. Нека видим в какво се изразява непоносимостта към фруктоза:

Непоносимост към фруктоза

Това е състояние, което се изразява в невъзможността на организма пълноценно да усвоява природните захари от плодовете. Възможно е да сме генетично предразположени към това състояние или да сме го придобили впоследствие. 

Проучванията констатират, че неспособността фруктозата да се усвои може да доведе до дефицит на триптофан, отговорен за процесите на нервната система и нашето настроение. 

Ако непоносимостта ни към фруктозата е наследствена, още от малки ще изпитваме признаците на състоянието. Сред най-известните симптоми са гадене, подуване на стомаха, повръщане, болки, жълтеница и др.

Това са плодовете, които ЛЕКУВАТ

Има случаи, в които нашето тяло не е способно да произведе този ензим, който отговаря за разграждане на фруктозата. Така, когато тя попадне в нашето тяло, се получава натрупване на токсини в черния дроб или сривове в кръвната захар. Обикновено това се наблюдава при наследствената непоносимост.

При придобитата фруктозна непоносимост този ензим съществува в нашия организъм, но проблемът се корени в клетките на червата, които трябва да усвоят фруктозата. Тук симптомите може да се окажат малко по-леки и са най-често подуване на стомаха, гадене, диария, повръщане, болки, чревни възпаления. 

Кои плодове са позволени при фруктозна непоносимост?

Чудите се тогава на кои плодове може да се насладите, ако страдате от непоносимост към фруктоза? Всъщност всяко тяло може да реагира по различен начин на различните плодове, затова може би е препоръчително сами да откриете тези, които не ви причиняват почти никакъв дискомфорт и да си ги позволявате в малки количества. Избягвайте плодовете, за които знаете, че съдържат високо количество на захари. Сред плодовете, за които се смята, че почти не предизвикват симптомите, са например банани, цитруси, пъпеш, авокадо, горски плодове и др.

Освен плодове трябва да избягвате и други продукти, съдържащи фруктоза. Такива са например съставките царевичен сироп, глюкозо-фруктозен сироп, някои деликатеси, чипсове, сокове, бонбони и голяма част от преработените храни като цяло. Затова е задължително да четете етикетите.

Препоръчва се да внимавате и с консумацията на мед, кленов сироп, палмова захар, сироп от агаве, меласа и др. 

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com