Защо на някои хора им става лошо при вида на лекар?

2762
Защо на някои хора им става лошо при вида на лекар?
Снимка: iStock

Чувствате ли се неспокойни само при вида на лекар, имате ли ускорен сърдечен ритъм или усещате ли, че ви става горещо? Не сте единствените! 

Синдромът на бялата престилка е силна и неоправдана реакция на тревожност, която се предизвиква от контакт с лекар или друг член на медицинския персонал. Той се характеризира с внезапно повишаване на кръвното налягане и поради това може да бъде объркан с хипертония. 
Научете какви са симптомите на синдрома на бялата престилка и как да се възстановите от него.                    

Въпреки че състоянието не е опасно за здравето ви, то може да бъде притеснително и да доведе до много неудобни ситуации. Ето защо, след като сте разпознали проблема, си струва да се консултирате с Вашия лекар и да се опитате да го преодолеете. 

10 съвета какво да правим, когато ни е лошо?

Какво представлява синдромът на бялата престилка?

Страхът от посещение на лекарския кабинет понякога съпътства всеки пациент, особено когато чака болезнена процедура или важна диагноза. Той обаче е умерен и обясним.

От друга страна, някои хора се сблъскват с много силен страх от всякакъв контакт с лекар или медицинска сестра, дори ако става въпрос само за профилактично посещение. 

Това състояние се нарича ефект на бялата престилка. Свързан е с повишаване на кръвното налягане по време на преглед, въпреки че самоизмерването в домашни условия показва стойности, които остават нормални. Това може да доведе до поставяне на погрешна диагноза.

Какви са симптомите на синдрома на бялата престилка?

В допълнение към повишеното кръвно налягане, ефектът на бялата престилка може да бъде придружен от:
-    главоболие стомашни проблеми (гадене, диария, повръщане),
-    хиперхидроза на ръцете,
-    зачервяване на лицето,
-    сърцебиене

Всички тези симптоми са свързани със силния стрес, който изпитват пациентите. Смята се, че до 20 % от възрастните страдат от ефекта на бялата престилка.

Синдромът не е болестна единица, а трудна за овладяване реакция на психиката на пациента, обикновено предизвикана от неприятни спомени от детството, като например болка по време на инжекции, стресиращ преглед или необходимостта да останеш сам в болницата, когато си болен.

Колко лошо е наистина да задържате газове?
        
Синдром на бялата престилка и хипертония

Тъй като основната реакция на човешкия организъм към стреса е ускорената сърдечна дейност, изследването на кръвното налягане, направено в лекарския кабинет, може да покаже изкривени стойности. 
Въпреки това ефектът на бялата престилка лесно се разграничава от хипертонията - просто измервайте кръвното си налягане 2-3 пъти дневно у дома в продължение на две седмици.

В случай на хипертония то ще бъде повишено, докато синдромът на бялата престилка ще засегне само тези, които надвишават нормите по време на посещенията в кабинета. 
Хората, които си задават въпроса - защо имам високо кръвно налягане в лекарския кабинет - докато у дома то остава нормално, и освен това изпитват тревога или страх при общуване с медицинския персонал, могат да заподозрат, че страдат от синдрома на бялата престилка.

Как да излекуваме синдрома на бялата престилка?

Синдромът на бялата престилка не се лекува, но простото разпознаване на проблема дава добри шансове за неговото намаляване или дори преодоляване. От съществено значение е да разберете причината за собствената си тревожност и да се опитате да я контролирате. 
По време на посещението си е добре да уведомите медицинския персонал за проблема и да поискате време за релаксация преди прегледа. Също така трябва да уведомите лекаря или медицинската сестра, че показанията на кръвното ви налягане може да са леко завишени.

Техниките за релаксация също са добър начин за борба със синдрома на бялата престилка. Преди планирана среща с лекар можете да си приготвите настойка от маточина - тя има успокояващо и успокояващо действие. При много сериозни проблеми си струва да се обърнете към лекар или психотерапевт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com