Защо не можем без вода - и по колко трябва да пием на ден

9591
Защо не можем без вода - и по колко трябва да пием на ден
Снимка: iStock

Тялото на едно новородено бебе се състои от около 80 процента вода. С възрастта водното съдържание намалява и стига до 60 процента. Мастните клетки имат по-ниско съдържание на вода от другите, респективно хората с наднормено тегло имат по-малко вода в тялото си от слабите, като съществуват също и разлики между мъжете и жените: количеството вода в женското тяло е по-малко от това в мъжкото. За всички обаче е жизнено важно да се приемат течности.

Някои органи съдържат изключително много вода - като например окото, което се състои до 99 процента от вода. И мускулите са с високо водно съдържание - около 80 процента.

Да се пие вода е абсолютно задължително

Тялото ни губи ежедневно по два литра вода - на първо място чрез кожата, която регулира температурата в тялото. Бъбреците пък, които освобождават тялото ни от отровите, отделят течност под формата на урина. Ако не сме пили достатъчно, урината е с по-интензивен жълт цвят. А ако е кафеникава, това е първият предупредителен сигнал, че нещо не е наред. През червата също се отделя вода заедно с изпражненията, а и при дишане губим вода под формата на миниатюрни капчици.

Тези загуби трябва да се компенсират и затова трябва дневно да се пият около 1,5 литра вода. При по-голямо физическо натоварване, както и при температура, повръщане и разстройство, потребностите растат. Но освен вода могат да се поемат и други течности - супите, плодовите и зеленчукови сокове също са полезни за тялото и му помагат да попълни запасите си.

Това е необходимо, тъй като още при загубата на 1-2 процента от водното съдържание тялото ни проявява първите симптоми, а ако загубата достигне седем на сто, вече става опасно: ускореният пулс или объркването сигнализират, че всички химически реакции и процеси в тялото имат нужда от течност. При недостиг от 12 процента може да се стигне и до усложнения, а в най-лошия случай - до шок или дори до кома.

Мозъкът ни има нужда от вода, за да се защити

Човешкият мозък, както и костният мозък, също не могат да работят без вода - гръбначно-мозъчната течност, която е около 140 милилитра, трябва да се поддържа в достатъчно количество.

Първите признаци за това, че тялото ни има нужда от вода, са главоболието и световъртежът, сухата лигавица в устата и евентуалните проблеми с преглъщането. Чувстваме се уморени, но не свързваме веднага това състояние с недостига на течност в тялото.

Когато е горещо и при допълнителна загуба на течност от потене може да се стигне дотам, че кръвообращението да се наруши и да загубим съзнание. Тялото недвусмислено ни сигнализира, че се нуждае от течности, тъй като и кръвното налягане се повишава. Без достатъчно течности кръвта се сгъстява, а кръвообращението не може да се поддържа нормално.

Възрастните ожадняват по-малко

С напредването на възрастта усещането за жажда намалява. А и нерядко се случва по-възрастните просто да забравят да пият достатъчно. Това на свой ред може да доведе до световъртеж, объркване и дори до загуба на съзнание.

Някои възрастни хора обаче умишлено избягват да пият достатъчно поради проблеми с бъбреците. От опасения, че не могат добре да контролират уринирането си, те пият по-малко или дори нищо. Но това не е решение в нито една възраст.

Повече, но не много повече

Ако имаме разстройство или повръщаме, тялото има нужда от повече от минимума от 1,5 литра на ден. Ако водното съдържание не се възстанови максимално бързо, тялото се изсушава, а последствията могат да бъдат изпадане в колапс или в безсъзнание.

Приемането на определени медикаменти - например диуретици, също изисква да се пият повече течности.

Ако обаче в рамките на няколко часа изпием пет литра или повече, това също може да е опасно за живота и да доведе до т.нар. хиперхидратация. В този случай бъбреците не успяват да регулират количествата течност и има опасност да се получи мозъчен оток.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно