Защо не отслабвате? Причината може да е сънят

1912
Защо не отслабвате? Причината може да е сънят
Снимка: iStock/Guliver

Нашата външна красота, елегантност, форма и здраве зависят от качествената почивка.

Много често диетолозите са изправени пред факта, че когато се спазват всички препоръки относно храненето и физическата активност, човек не отслабва или, напротив, наддава. Причината за това може да бъде ... съня.

През последното десетилетие ритъмът на живот се промени значително. Хората започнаха да си лягат по-късно и да стават по-рано, за да имат време за всичко планирано. Непрекъснатото лишаване от сън и умората стават постоянни. Сънят обаче е един от най-важните компоненти на здравословния начин на живот, той засяга не само нашето настроение и енергия, но е отговорен и за функционирането на повечето системи в организма.

Сънят влияе на апетита

Липсата на сън въздейства върху синтеза на хормоните грелин и пептид-1. Учените са констатирали, че мъжете и жените произвеждат тези хормони по различен начин. При мъжете се наблюдава повишаване нивото на грелин - хормон, който повишава апетита. А при жените от своя страна намалява хормонът пептид-1 (лептин), който контролира чувството за ситост. Като не спим достатъчно, ние по този начин стимулираме желанието да усвоим повече храна.

Недоспиването води до стрес

Бързи храни, които ни помагат да отслабнем

През пролетта много хора стартират тренировки и диети, с помощта на които се цели влизане във форма след обездвижването през зимата. Об...

Проблемите със съня стимулират производството на кортизол, който пречи не само на отслабването, но и на натрупването на мускули. Той стимулира разграждането на протеините и повишава нивата на глюкоза в кръвта.

По време на сън се стимулира мускулния растеж

По време на сън хипофизната жлеза отделя повече от хормона на растежа, който помага на тялото ни да се възстанови и е отговорен за изграждането на мускулна маса. И този магически хормон също увеличава метаболизма (метаболизма), което е безспорен плюс за тези, които отслабват

Лошият сън влияе на мотивацията

Нарушението на съня, всъщност, притъпява активността в предния дял на мозъка, който е отговорен за вземането на решения и самоконтрола. Според проучванията, недостатъчният сън може да доведе  до пристрастяването ви към високо калорични храни, въглехидрати и мазнини.

7 правила за по-лесно отслабване

Сваляне на 5 килограма за 10 дена? Забравете за тези примамливи обещания. Който иска да отслабне за постоянно, трябва да следва прост и...

Сънят ще помогне за увеличаване на физическата активност

Недостигът на сън може да причини умора, което ще ви направи по-малко склонни и по-малко мотивирани да спортувате. Постоянното лишаване от сън увеличава шансовете за бърза умора по време на физическа активност. Добрата новина е, че напротив, адекватният сън може да помогне за подобряване на спортните ви постижения.

Помага за предотвратяване на инсулиновата резистентност

Инсулинът е хормон, който пренася захарта от кръвта до клетките за използване като енергия. Излишният инсулин увеличава глада и принуждава организма да съхранява повече калории под формата на мазнини.

Както можете да видите, пълноценният сън е полезен не само на хората с цел отслабване, но и на всички, които искат да се придържат към здравословен начин на живот. Много често хората в борбата за идеално тегло забравят за здравето, което впоследствие може да доведе до непоправими промени в тялото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com