Защо няма живот на Венера? Отговарят учените от НАСА

5067
Защо няма живот на Венера? Отговарят учените от НАСА
Снимка: NASA/JPL-Caltech/Peter Rubin

Специалисти от Института за космически изследвания на НАСА сравниха магмените региони на нашата планета и съседната Венера. И стигнаха до извода, че именно мощният вулканизъм е причината за масовите измирания на Земята.

Новото изследване опровергава широко разпространеното схващане, че за мащабните изчезвания са отговорни метеорити. Според експертите на НАСА решаваща роля за това е изиграла вулканичната активност.

Това се доказва от историята на образуването на големи магмени провинции (Large igneous provinces, LIP) – гигантски струпвания на вулканични скали. На Земята те се образуват, когато огромни маси от магма се изливат през земната кора. В резултат на тези процеси старите континенти се разпадат и се появяват нови.

Изучавайки магмените провинции, учените открили, че те съвпадат във времето с най-малко пет големи измирания и с бързи промени в климата. На нашата планета тези изменения не са били достатъчни, за да доведат до необратим парников ефект. Но Венера е имала по-малко късмет, съдейки по нейната повърхност, 80% от която са втвърдени вулканични породи.

Анализът показал, че продължаващи стотици хиляди години изригвания ще изведат толкова много разтопени породи на повърхността, че 800-метров слой магма ще покрие площта на целия щат Тексас (неговата площ повече от шест пъти надвишава площта на България).

Милион години такава активност ще са достатъчни за фатална промяна на климата. Екстремната влажност би спряла кръговрата на летливи вещества и би причинила смъртта на всичко живо.

Тоест ще са необходими около милион години, за да се създадат такива вулканични полета като на Венера. Авторите предполагат, че именно така годната за живот съседка на Земята се е превърнала в горещ и кисел парник. Днес средната температура там е 460 градуса по Целзий, а налягането е 90 пъти по-високо от земното.

Наскоро учените установиха, че само едно образуване на голяма магмена провинция на Земята може да доведе до необратим парников ефект, което, изглежда, се е случило с Венера. Въз основа на геоложки данни изследователите са стигнали до заключението, че са вероятни множество възниквания на големи магмени провинции. Някои от тях се случват с интервал от милион години и може да се припокриват.

На Венера са открити свидетелства за много угаснали вулкани, но още повече от тях може да са скрити от изветряне или от древна тектоника на плочите. Досега Земята е успявала да избегне съдбата на Венера, но според изследването тези земни процеси по нищо не се различават от венерианските и налагането на няколко едновременни LIP може да превърне Земята в подобие на Венера.

Неотдавна учени от университета „Джон Хопкинс“ издигнаха предложението първата пилотирана мисия да бъде изпратена до Венера, а не до Марс, поради факта, че тази планета е по-близо до нас. Всъщност според учените най-добрият вариант би бил да се посети Венера на път към Марс. Въпреки че Венера е в противоположната посока, извършването на гравитационна маневра около Венера може да намали времето за пътуване и горивото, необходимо за достигане до Червената планета. Това би направило пилотиран полет до Венера естествена стъпка към крайната цел на НАСА.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Разкопки на Венера: учените са сигурни, че на нашата съседка може да има древни вкаменелости

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com