Защо пожълтяват листата на драцената и как да решите проблема?

12915
Защо пожълтяват листата на драцената и как да решите проблема?
Снимка: iStock

Драцената – растение, което е много красиво и не е никак капризно: не изисква ежедневно поливане, вирее на слаба светлина и не се влияе от промени в стайната температура. За минимално време и внимание, ще получите красиво цвете, което за дълго време ще ви радва с екзотична красота. Въпреки това, понякога дори след положените грижи, листата на драцената пожълтяват и окапват. Много пъти, можете да намерите в търсачката в интернет “драцената пожълтя, какво да правя”. Но, преди да започнете борба с този проблем, е необходимо да се разберат причините, поради които е налице това пожълтяване на листата на драцената.

Съдържание

1 Защо пожълтяват листата?

2 Причини за петна по листата

3 Видео “Какви грижи изисква”?

Защо пожълтяват листата?

Причините, поради които листата на драцената пожълтяват и стават сухи могат да бъдат няколко. Нека да разгледаме най-основните. Отговорът на въпроса “защо пожълтява драцената?” – може да е: от възрастта. Тя оставя жива приблизително две години и в края на този период, те започват да пожълтяват откъм върха. Но ако драцената ви е млада и листата пожълтяват, това означава, че правите нещо нередно. Причините за пожълтяването могат да бъдат разделени в четири групи:

неправилно поливане;

неправилна грижа;

липса на хранителни вещества;

появата на вредители;

Много често, листата на драцената пожълтяват поради неправилно поливане. През лятото поливането трябва да бъде 2-4 пъти седмично, а през зимата да се намали на 1-2 пъти. През лятото е добре да изсъхне само най-горния слой на почвата, докато зимата изчакайте изцяло да изсъхне. С излишък от влага корените ще изгният, което често предизвиква пожълтяване на листата.

Това красиво цвете произхожда от топлите страни. Умерената светлина е много важна – в общия случай това е лека, разсеяна светлина или полусянка. Високата влажност на въздуха също е важна, тя трябва да бъде най-малко 60%. По-голямата част от драцените са чувствителни към сух въздух, затова листата трябва да се пулверизират редовно. Най-добре е това да се прави вечер с хладка преварена вода.

Повечето от видовете, включително и градински сортове, са изцяло подходящи за отглеждане в дома. Основното условие е стаята да бъде светла и топла. Ако температурата падне под 15 °С, започва постепенно повяхане и окапване на листата, след което настъпва и окончателното загиване на растението. Затова при появата на даден проблем трябва веднага да се обърне внимание и да се реагира докато е време.

Задължително е захранването с минерални торове – особено важно и необходимо в периода на активния растеж на растението. Подхранването започва през март–април и приключва през есента. През зимата растенията се намират в състояние на покой.

Но представете си, че спазвате всички правила, а листата на драцената продължават да пожълтяват? Друга често срещана причина за пожълтяването са различните паразити. Ако подозирате, че растението може да се зарази с паразити, веднага го отстранете от другите цветя, за да не премине заболяването и върху тях. За да се отървете от тези проблеми, купете си разтвор. След сравнително кратко време тя ще си върне предишната красота.

Тези стайни растения са опасни за деца, кучета и котки

Изброените стайни растения пречистват въздуха и са приятни за окото. Те също са чудесно допълнение за празните ъгли в апартамента ви. Н...

Причини за петна по листата

Ако се случи така, че листата на драцената не са напълно жълти, но по тях се появяват различни петна с неизвестен произход, това показва неправилни грижи или различни заболявания.

Има няколко общи изисквания за успешно отглеждане на драцените в стайни условия. Тези красиви растения не са претенциозни, растат добре и на лека сянка. Специалисти обаче препоръчват източното и западното изложение като най-благоприятни за растежа и развитието им. Местоположението трябва да е светло, но защитено от пряка слънчева светлина, защото може да изгори. Това изгаряне се проявява под формата на жълти петна върху растението. За да се развива добре, драцената има нужда от често пулверизиране на листата, което важи и за всички видове драцени. Без това няма да загине, но старите листа ще изсъхват по-бързо. Ако това се случи, не се опитвайте да изрязвате само сухата част на листата, защото това ще предизвика следващо изсъхване. По-добре би било да се отстранят всички изсъхнали листа, в противен случай те ще окапят постепенно. Бактериалното гниене често възниква в резултат на прекомерна влажност и твърде интензивно поливане. За да се избегне такова неприятно заболяване, не забравяйте да добавите тор с високо съдържание на фосфор и калий, и да поливате умерено.

Жълти петна по листата на драцената

Както става ясно, причините, поради които листата на Драцената пожълтяват могат да бъдат различни. Но не е нужно да се паникьосвате – ако отделите необходимите време и грижи, ситуацията ще се промени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

От кои растения кърлежите пълзят надалеч

С какво е подходящо да подсилим разсад домати?

Научете този хитър способ за вкореняване на рози във вестник!

Как се прави размножаване на дафинов лист?

Засейте копъра по този начин, ако искате да поникне по-бързо

Торете чесъна така, за да е богата реколтата му

Най-добрият тор за динята е този

Най-добрите сортове тиквички са тези

Торене на къпините през април - ето как се прави

Защо опитните градинари поръсват лехите с елда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com