Защо превръщането на „Света София“ в джамия е толкова голям удар за християните?

13927
Защо превръщането на „Света София“ в джамия е толкова голям удар за християните?
Снимка: iStock/Guliver

Превръщането на „Света София“ в действаща джамия е тежък удар върху християнската общност по цял свят. Този ход е добре премерен в днешната напрегната политическа обстановка и върлуваща епидемия от COVID-19. Когато повечето държави са заети да се борят с икономическите си проблеми, случващото се в Турция мина тихомълком по медиите. Но колкото и да се опитват да не го забелязват, това може да е повод за избухването на нова религиозна война.

Това пише в специален анализ за Actualno.com историкът и член на партия "Възраждане" Траян Димитров.

"Света София" стана действаща джамия под тихото недоволство на християнския свят (ВИДЕО)

Първата от 1934 г. петъчна молитва в доскорошния музей „Света София“ в Истанбул, превърнат в джамия, завърши.  В рели...

С това свое решение, Ердоган разкри другото си, истинско лице. Макар и членка на НАТО и бореща се за членство в ЕС, Турция упорито върви назад към корените на неоосманизма. Тя упорито отказва да се впише в съвременният свят на религиозно разбирателство и да загърби различията. Пример за развито общество и правилно управление е Сирия. „Лошият диктатор“ Асад с помощта на Русия ще строи нов православен храм, който ще носи също името „Света София“. Умният ръководител показва как един народ може да бъде сплотен въпреки своите религиозни различия.

Но защо превръщането на „Света София“ в действаща джамия е толкова голям удар за християните? Цариград или както сега се нарича Истанбул е бил духовен център на Източната римска империя. От градът на царете е започвала не една духовна мисия в познатия тогава свят. И въпреки това градът запазва своя космополитен статут. Той е град на всички общности и всички религии. Така и трябва да бъде.

Цариград трябва да бъде обединител между Изтока и Запада, там да се срещат християнството и исляма. И да бъдат пример как двете религии могат да съжителстват и да помиряват народите. С това си действие Ердоган прави точно обратното – изостря отношенията между двете религии. От някои крайни клонове на исляма това може да бъде разтълкувано като нова Свещена война. А на Европа в момента точно това й трябва. Но и за жалост тя, както и при предните османски нашествия, е изпаднала в дълбока летаргия, пропита от своята поквара.

Отново балканските народи ще бъдат ключът и последната преграда пред новото нашествие. Гърция взе вече отношение по този казус, като се чуха призиви да се бойкотира Турция като курортна дестинация и да се бойкотират стоките й. От страна на българската патриаршия реакция няма, което може би показва, че е твърде зависима от политическата обстановка и не смее сама да вземе решение.

Софиянци на протест срещу първата мюсюлманска молитва в „Света София“ в Истанбул

Граждани се събират на протест срещу първата мюсюлманска молитва в катедралата „Света София“ в Истанбул, планирана за петък...

Света София“ не трябва да бъде действащ храм – нито православен, нито ислямски. Както и Йерусалим не трябва да бъде столица или град, на която и да е държава. В миналото се е проляла твърде много кръв в името на религиите. Те трябва да бъдат музеи, символи на помирението, на това, че всички сме си извадили поуки от миналото и сме се научили да живеем в мир.

Абсолютно погрешно ще бъде и решението да превръщаме джамии в църкви. Така ще се превърнем в копия на онези изверги, срещу които се борим. Християнската и ислямската общност трябва да излязат заедно с единна позиция в името на мира. Всичко друго ще бъде грешка и повод за нови кървави войни, пише още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари