Защо пълнозърнестите храни са полезни?

1109
Защо пълнозърнестите храни са полезни?
Снимка: iStock

Важно е да приемаме пълнозърнести храни, защото са необходими за правилното храносмилане, стопяват тлъстинките, засищат добре глада успокояват нервната система а в същото време осигуряват издръжливост и енергия и помагат за концентрация, висока дълга памет и добри рефлекси. За разлика от рафинираните храни пълнозърнестите изискват различни храносмилателни процедури.

Много зърна са киселинни, което може да развие болести, поради високите нива на киселинността в кръвта. Зърнените храни трябва много добре да се дъвчат, защото слюнката е алкална и помага за разграждането на киселините им.

Тук ще намерите информация за не толкова известни пълнозърнести храни, които са добри за вашето здраве.

1. Амарант

За хора, които имат нужда от повече хранителни вещества, тази храна е перфектна, като например бременни жени, кърмещи майки, бебета, деца, също и за хората, които полагат тежък физически труд.

В него се съдържа в големи количесва лизин. Препоръчително е да се смесва с други зърнени храни и има специфичен наситен вкус, има от 15% до 18% протеин, богат е на витамин С, фибри, аминокиселини и има дори повече силиций, калций и магнезий отколкото в млякото.

Осигурете си здрав стомах с тези 4 храни

2. Ечемик

Ечемикът е много полезен за жлъчката, нервната система и кръвта. И лесно се храносмила. Пълнозърнестият ечемик е по-хранителен от олющения. Има два пъти повече калций, фибри, 25 % повече протеин и  три пъти повече желязо. При изпичането ечемикът той става алкален. Той е чудесен заместител на кафето, защото повишава настроението и ободрява. Помага на новородените да понасят по-добре майчиното мляко.

3. Елда

Елдата подпомага храносмилането и подобрява апетита. Има рутин – биофлавонид. Той може да подобри кръвообращението на краката и ръцете и да намали кръвното налягане. Покълналата елда е страхотен източник на витамини, ензими и хлорофил.

Пълнозърнестите храни за дълголетие

4. Жито

Житото помага за справяне на лошият холестерол. Той съдържа витамини от групата В-маглезий, B-комплекс и цинк. Приемът му помага правилното функциониране на цялото ни тяло и за правилната обмяна на веществата. Яжте повече жито дори и в чиста форма, за да имате хубаво тяло, лъскава грива, гладка кожа.

5. Киноа

Киноата е има много протеини, фибри и аминокиселини. В същото време няма глутен, за хората който страдат от глутенова непоносимост това е страхотен избор. Тя забързва метаболизма и нормализира кръвната захар. Тя е страхотна за хората, които искат да премахнат ненужните килограми и да се хранят здравословно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com