НА ЖИВОБроят на жертвите на земетресението в Турция и Сирия расте

Защо ръчната спирачка не трябва да се използва през зимата

2659

Опасно ли е използването на ръчна спирачка през зимата, когато времето е студено? Според експерти, подобно действие от страна на шофьора крие рискове, особено ако това се прави, след като автомобилът е измит току-що.

В такива случаи спирачните накладки определено ще замръзнат към дисковете или барабаните, ако автомобилът е оборудван с такива. В барабаните се натрупва много влага и ако колата бъде оставена по-дълго време на ръчна, те със сигурност ще замръзнат. А ако механизмът на самата спирачка е замръзнал, то жилото ще се скъса. И това може да до деформиране на самите накладки.

За да се предотврати подобно развитие на събитията, колата трябва да прекара известно време на топло след измиване. Може да се направи опит да се изсуши внимателно механизма, като шофьорът на няколко пъти дръпне ръчната спирачка в движение.

По принцип, шофьор на кола с предно предаване при движение по заледен участък, може да не усети, че задните му колела са блокирали и не се въртят. При автомобилите със задно предаване това не е голям проблем, тъй като колелата само ще се освободят, тъй като ще се размразят по време на движение.

Ако превозното средство е с предаване към предната ос, замръзналите спирачки няма да се освободят без външна намеса. За целта, трябва по ръбовете на барабана да се почука с парче дърво или чук.

Заради всичко това, експерти препоръчват при паркиране навън колата да не се оставя на ръчна спирачка, а на скорост. При превозно средство с автоматична скоростна кутия е достатъчно просто да се премести селектора на трансмисията в режим „Паркинг“, като се избягва спиране на наклон.

Безопасно шофиране през зимата – практични съвети

Сутрешното остъргване на лед вече е част от ежедневието на повечето шофьори в Европа. Скоро се очаква да завали сняг, така че условията...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Авто

Американската полиция иска да...
Шефът на Citroen предрече изчезване...
Как най-лесно се стартира двигателя...
Пазарът на автомобили в Китай...
Кои повреди по окачването водят...
BMW патентова външен освежител...
На колкото време се сменя антифриза...
АвтоВАЗ купи завода на Nissan...
Как да не трябва да загрявате колата...
Как изглеждат слънчеви очила...
Китай с цел да електрифицира обществения...
На какво се дължат външните шумове...

Последни новини