НА ЖИВОВойната в Украйна

Защо са платени над 1,4 млн, лв. на дъщерна фирма на считаните за модератори на Фейсбук у нас?

8911

Спекулации относно трикратно финансиране на обща стойност над 1,4 млн. лева от държавата къмто най-голямата аутсорцинг компания „Колпойнт Ню Юръп“ се развихриха напоследък в социалните мрежи. Фирмата е дъщерна на считаната за модерираща съдържанието на Фейсбук в България - "Телъс Интернешънъл".

Сайтът за разследваща журналистика BIRD в няколко поредни публикации критикува фирмата, че заглушава общественици, публикуващи позиция против режима на Владимир Путин, като в същото време дава трибуна на онези, които подкрепят опорките на Русия. Даже започна да публикува имената и профилните снимки на работещи в компанията, като написа, че разполага с координатите на десетки служители и e пред моралната дилема да ги публикува, за да "се окъпят в народната любов".

Появи се и публикация с намек, че едва ли не незаконно, по приумица на някои министри на икономиката в правителството "Борисов 2" и "Борисов 3" на тази компания са били превеждани суми без да е проведена обществена поръчка.

ОЩЕ: След скандал с модерирането на Фейсбук: TELUS съдят BIRD.BG заради заплахи срещу техни служители

Проверка на Actualno.com установи, че напълно законно са ѝ платени следните суми: на 1.12.2015 г. - 309 136,24 лв., на 12.12.2016 г. - 497 978, 03 лв., и на 22.11.2017 г. - 603 793,77 лв.

Не всички плащания от държавата минават и трябва да се извършват по Закона за обществените поръчки. Има множество други закони, на които е подчинена дейността на министерствата.

В случая се касае за компания, която през 2014 г. получава сертификат за инвеститор клас А. В тези случаи действа Законът за насърчаване на инвеститорите.

За да ги насърчи действително, държавата е уредила тези компании да получават административно обслужване в съкратени срокове, да купят без търг или конкурс частен държавен или общински имот по пазарни или по-ниски цени.

Директно финансово се подпомага съответната компания за изграждане на елементи от техническата инфраструктура, примерно път, електропровод, ВиК, газификация. Плаща ѝ се обучението за придобиване на професионална квалификация на наетите. Възстановяват се частично платените от работодателя здравни и социални осигуровки на новоназначените служители, в това число задължителни и доброволни – точно за каквото са използвани въпросните средства от икономическото ведомство.

"Кандидатствали са за възстановяване на осигурителните плащания, одобрени са и са им направени съответните преводи", отговориха на запитване от Actualno.com от пресцентъра на Министерството на икономиката и индустрията.

Проверка в Апис Регистър+ сочи, че през 2015 година в компанията са били осигурени между 1214 и 1826 души. Следващата година броят на назначените в нея набъбва до 2437, а в края на 2017-та са 2776.

Към днешна дата в "Колпойнт Ню Юръп" ЕАД работят близо 5000 души. Компанията е една от над 1100 в България, фигуриращи в заповед на НАП за юридическите лица в специална териториална дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители".

Припомняме, че фирмата е учредена през 2007 година от французина Ксавиер Марсенак и Филип Угринов – с равни дялове. Българският предприемач стана известен като инициатор на успешни проекти в сферата на аутсорсинга.

През 2016 г. компанията е придобита от ТЕЛЪС Интернешънал ЛТД (TELUS International), Великобритания и тя е едноличен собственик на капитала. И тъй като TELUS International е публично дружество, чиито акции се търгуват на регулиран пазар (Нюйоркска фондова борса и Фондова борса на Торонто) и не може да се посочи действителният собственик, то от 2021 г. е вписан канадецът Мишел Белек като лице, изпълняващо длъжността на висш ръководен служител.

Ксавиер Марсенак обаче през всичките тези години остава в Съвета на директорите, като до 2018-та е и съуправител. Филип Угринов е в директорския борд до 2017-та, а е съуправител до 2012-та.

През 2021 година "Колпойнт Ню Юръп" е предоговорила с "Дъ Банк от Нова Скотия" кредит от 485 милиона долара през 2016 година, увеличаван на два пъти по-късно, като сега стойността му е близо 2 милиарда. Предприятието е заложено като съвкупност. 

ОЩЕ: Френската компания "Насекомо" се готви за преместване след напрежение в Елин Пелин (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Компании

Кирил Домусчиев в Midlands Voices:...
Разработчикът на ваксини BioNTecH...
Търговски център на Електрохолд...
Модерацията във Фейсбук за България...
Google съкращава 12 000 служители...
Анализ: Все по-млади хора заемат...
За 7-а поредна година Филип Морис...
Един от най-желаните нови крипто...
Нов рекорд за AES България: През...
Наемате непълнолетен без разрешение?...
Искате да наемете работник от...
Наемате непълнолетен без разрешение?...

Последни новини