Защо САЩ не могат без Афганистан?

8698
Защо САЩ не могат без Афганистан?
Снимка: Getty Images/Guliver

В материал озаглавен “САЩ не могат да живеят без Афганистан” близкоизточния анализатор Аарън Милър коментира провеждащите се между американската администрация и талибаните преговори за бъдещето на Афганистан в американския вестник The Hill, представен без редакторска намеса от агенция Фокус.

Осмият кръг от преговорите между САЩ и талибаните приключи тази седмица без постигане на споразумение, но все пак има реална възможност такова да бъде сключено до септември.

Много е рано да се говори за победители и губещи, преди да бъдат обявени подробности за рамковото споразумение и вероятно дори след това, предвид несигурността, присъща на всяко споразумение. Но ето няколко ключови политически неудобни реалности, които изглежда ще произтичат от всяко споразумение между САЩ и талибаните.

160 наши военни отиват на мисия в Афганистан

С тържествена церемония на 2 май изпращаме 38-ия контингент от въоръжените сили за участие в мисията на НАТО в Афганистан "Решителна по...

На 11 август, когато афганистанците отбелязват мюсюлманския фестивал на Ейд Ал-Адха, американският преговарящ Залмай Халилзад изрази надежда, че "това е последният Ейд, когато Афганистан е във война." Работих с Халилзад в Държавния департамент, а той е умел преговарящ.

След като бях там и работих по арабско-израелския въпрос, знам колко е важно да останем уверени и оптимистични. Това е особено вярно при обстоятелства, в които афганистанското правителство се чувства маргинализирано от САЩ, подозрително към талибаните и се притеснява, че САЩ се стремят да се изтеглят и въобще не се интересуват от устойчиво решение за бъдещето на Афганистан.

Все пак трябва да спрем да използваме думите „мир“ и „Афганистан“ в едно и също изречение. Мирът в Афганистан е или нещо отдалечено свързано с това състояние, когато нито една от страните не може дори да се споразумее за трайно прекратяване на огъня, в най-добрия случай е стремеж, но по-вероятно е фантазия.

И във всеки случай е малко вероятно да бъде осигурен от Америка. Това, с което Халилзад се занимава сега, е да осигури споразумение за изтегляне, а не за стабилен и цял Афганистан - фокусът и целта на политиката на САЩ.

Все пак Халилзад каза, че САЩ търсят „мирно споразумение, а не споразумение за оттегляне; мирно споразумение, което дава възможност за оттегляне. "Това е умело формулиране и оставя отворена възможността дори при споразумение за времевата линия за оттегляне, всяко значително отстъпление ще бъде„ основано на условията ".

Тръмп иронизира Индия, защото финансирала библиотека в Афганистан

Американският президент Доналд Тръмп се подигра на индийския министър-председател Нарендра Моди за това, че финансира библиотека в Афга...

Но в същия момент САЩ заплашиха, че ако преговорите с талибаните не продължат напред, президентът може да изтегли войските по-бързо. И общественият, и политическият елит са загубили интерес към войната. С изключение на конгресмена Тулси Габард (демократ от Хаваите), нито един политик не спомена най-дългата война в историята на Америка по време на своите встъпителни или заключителни изявления във втория тур на кандидат-президентските дебати при демократите.

Войната отне 3 500 американски и на коалицията живота и струва 132 милиарда долара. И президентът Тръмп се е ангажирал по начин, който нито един от двамата му предшественици не е работил да изтегли САЩ от тази скъпа и без перспективи за победа война.

Афганистанските представители биха искали да вярват в уверенията на САЩ, че Вашингтон ще поддържа сили за борба с тероризма в страната години наред, отчасти за подпомагане на афганистанските сили за сигурност и отчасти за притискане на талибаните да нарушат условията в преговорите за Афганистан.

И всяко изтегляне на останалите 14 000 американски сили ще отнеме време. Но както един американски журналист каза: „Ако Афганистан ще се върне назад, значи ще се върне назад. Това е независима държава, а не 51-вия щат. "

В най-добрия случай, без значение колко искрени и ангажирани американски преговарящи могат да бъдат към по-мирен Афганистан, компонентът за мир е обвързан с вътре-афганистанския диалог, а не към текущите ангажименти и уверения в САЩ. Всеки предполагаем мирен процес е прикритие, за да осигури пословичния приличен времеви прозорец САЩ да изтегли повечето от силите си.

Шофьор едва не излезе от пътя, гонейки покемони на 8 телефона едновременно

Когато сержант Кайл Смит от щатския патрул на щата Вашингтон забелязал снощи кола да се движи на ръба на пътя близо до международното ...

Ако приемем, че двата ключови въпроса на масата между преговарящите САЩ и талибаните са разработени - график за изтегляне на американските сили и гаранции за сигурност за справяне с терористичните групировки на „Ал Кайда“ и други джихадисти - вратата се отваря към вселената от главоболия, предизвикателства и на пръв поглед неразрешими проблеми между фракции, които се презират една друга, а в случая с талибаните дори няма да признаят централното правителство.

Новото в подхода на САЩ е, че изглежда, че Вашингтон най-накрая е отделил собственото си оттегляне от предизвикателството на изграждането на нацията.

Каталогът на проблемите - от евентуалното разположение на американските сили и ролята на жените до това как да интегрират талибанските и афганистанските сили за сигурност, споделянето на властта и степента на политическа централизация на политическата система - остават нерешени в среда на дълбоко недоверие и липса на ангажираност за цялостно прекратяване на огъня.

Неотдавнашните победи нарастващото влияние на талибаните и отслабването на афганистанските сили за сигурност не биха могли да настъпят в по-лошо време. Към това добавете ролята на Пакистан със собствена програма за Афганистан и имате среда, която може да държи страната в продължение на години напред.

Афганистан е най-дългата война на Америка. Когато бъде сведен до същността си, единственият наистина жизненоважен национален интерес, който САЩ имат в тази злощастна земя, гарантира, че Афганистан няма да стане основа за терористични атаки срещу САЩ. Колкото и да са важни и тежкото положение на жените в Афганистан и разширяването на демокрацията и правата на човека, те не си заслужават броя и количеството на американския живот и средства, които сме инвестирали.

Турция отново предупреди САЩ за Сирия

САЩ няма да могат да спрат Анкара в намерението ѝ да създаде зона за сигурност в северната част на Сирия. Това предупреди министърът на...

А има и спорни начини за провеждане на ефективни антитерористични операции, различни от разполагането на голям брой американски сухопътни сили в страната. Всъщност някои биха могли да кажат, че 11 септември не е причинен основно от Афганистан, а по-скоро от пълен срив в сигурността в САЩ, който позволи терористите да влязат в САЩ, да преминат няколко пъти през границите на САЩ и да се обучават в американските летателни училища.

И все пак осемнадесет години по-късно аргументите в полза на оставането в Афганистан продължават. Сред военните има силни гласове, които твърдят не само, че на талибаните не може да се вярва, за да се гарантира, че Ал Кайда няма да възобнови, но и че афганистанските сили за сигурност просто не са в състояние да се противопоставят на терористична заплаха, дори от „Ислямска държава“. Други прогнозират гражданска война; краят на европейското участие в коалицията; крахът на правителството в Кабул; и нарастващото иранско, руско и пакистанско влияние вследствие на значително оттегляне. И няма съмнение, че САЩ ще запазят някакво остатъчно присъствие за антитерористични операции.

Миналия декември президентът Тръмп обеща да изтегли приблизително половината от 14 000 американски сили от Афганистан. И няма и малко съмнение, че би искал да види сериозно намаление преди изборите 2020 г. Досега напредъкът е малък и още един декември ще дойде и ще си отиде без промяна на този брой.

Може би преговорите между САЩ и талибаните ще осигурят строг график за оттегляне; може би ще има прекратяване на огъня; може би междуафганските преговори ще успеят да стабилизират страната. Това са много може би.

Едно е почти сигурно, че този път през следващата година САЩ все още ще разполагат с хиляди военни, разположени в Афганистан, изправени пред несигурно бъдеще. Вечната война по тези земи ще си остане вечна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари