Икономика

Защо силният долар се превръща в проблем за света?

7162

Силният долар е изключително добра новина за американския турист, който посещава Европа, но лоша за всички страни по света.

Зелените пари са увеличили стойността с над 10% през 2022 г. спрямо останалите най-търгувани валути в глобален мащаб. Това доближава долара до най-високото му ниво от почти две десетилетия. Ръстът пък доведе до изкупуването на щатската валута от страна на инвеститорите, които я смятат за актив убежище във времена на криза, предава CNN.

Вдигането на лихвените проценти от страна на Фед, който чрез това си действие се стреми да овладее рекордната инфлация в САЩ, също добавя към стойността на долара. Така американските инвестиции стават по-примамливи, защото предлагат по-голяма възвръщаемост.

Този валутен възход обаче оказва негативни ефекти върху света. Половината от глобалната търговия се осъществява в долари, което увеличава разходите за дребните бизнеси от развиващи се страни, разчитащи на вносни стоки. Правителствата, които изплащат дълговете си в долари, също изпадат в затруднения, особено когато резервите от валутата се изчерпват.

Високата стойност на долара вече нанесе своите поражения върху някои уязвими икономики. Недостигът на зелена валута в Шри Ланка спомогна за това страната да изпадне в най-тежката финансова криза в историята си. Пакистанска рупия удари дъно спрямо долара в края на миналия месец и тласна страната към ръба на дефолта. Египет пък, измъчван от инфлация, трябваше да се изправи пред изчерпани доларови резерви и спад в чуждестранните инвестиции. И трите страни бяха принудени да потърсят помощ от Международния валутен фонд.

„Усмивката на долара“

Доларът увеличава стойността си, когато американската икономика е много силна или, когато е слаба, но останалата част от света е застрашена от рецесия.

В двете ситуации инвеститорите виждат във валутата възможност да заделят средства докато отмине кризата. Феноменът е известен като „усмивката на долара“, защото валутата върви нагоре и в двата случая, като единият край на усмивката е „негативният“, а другият – „позитивният“.

Останалата част от света обаче не се усмихва. Маник Нарейн, ръководител на стратегията за кръстосани активи на развиващите се пазари в UBS в Лондон, посочва три основни причини по-силният долар да вреди на развиващите се икономики.

Доларът може да окаже фискално напрежение. Не всяка страна може да тегли заеми в местната си валута, защото чуждестранните инвеститори могат да не гласуват доверие на институциите или дадените икономики да нямат толкова развити финансови пазари.

Това означава, че за много страни да теглят заеми в долари остава единствена възможност. Когато стойността на долара нараства обаче, това оскъпява погасяването на задълженията. Вносът на храни, медикаменти и горива също става по-неизгодно.

Пресен пример е сривът на шриланкийската рупия по-рано тази година. Правителството изчерпа резервите в чужда валута, които така или иначе бяха намалели заради удара по туристическия сектор на страната по време на пандемията. Недостигът на основни продукти доведе до масови протести, а президентът Готабая Раджапакса подаде оставка през юли.

Доларът подхранва изтичането на капитали. Когато дадена места валута се срине, по-заможните граждани, компании и чужди инвеститори изтеглят парите си и се стремят да ги инвестират на по-сигурно място. Това намалява допълнително стойността на местната валута и изостря фискалните проблеми на дадената страна.

„Ако сте в Шри Ланка в момента и виждате, че правителството е нестабилно, ще искате да изтеглите парите си“, казва Нараин.

Доларът също забавя растежа. Ако фирмите не могат да си позволят да купуват вносни стоки, за да поддържат бизнеса си, те няма да имат възможност да продават големи количества от продукцията си дори и при засилено икономическо търсене. Това веднага повлиява върху икономическото производство в страната.

Когато икономиката на САЩ отбелязва ръст, това може да смекчи удара. Много нововъзникващи пазари изнасят стоки за най-голямата икономика в света. Когато доларът увеличава стойността си, защото САЩ са на ръба на рецесията, ситуацията се променя.

„Това може да засили проблемите на пазара, защото той не е подкрепен от икономически растеж“, казва Нарейн.

Какво предстои?

В рамките на седмица курсът на долара се е понижил спрямо лева със скромните 0.24%, сочат данните на финансовата платформа Investing.com към 11:30 ч. българско време. Не се и очаква съществен спад скоро.

Това кара инвеститорите и политиците да се запитат дали Шри Ланка ще остане единствената пострадала страна от силния долар.

Брад Сетсер от Съвета за международни отношения – базиран в САЩ мозъчен тръст, дава примери за още страни, които могат да изпаднат в затруднение като Тунис, който се бори да посрещне бюджетните си нужди и Гана и Кения, които са натрупали огромни дългове. Ел Салвадор пък се опитва да изкупи обратно 1.6 млрд. долара от държавните си облигации, а Аржентина още не се е възстановила от последната си валутна криза от 2018 година.

МВФ изчислява, че 60% от слаборазвитите страни са изправени или вече са изпаднали в дългова криза, спрямо 20% преди десетилетие.

Съществуват обаче разлики между сегашната криза и ситуацията отпреди десет години.

Деноминираните в долари дългове вече са по-рядко срещани. Страни като Бразилия, Мексико и Индонезия "като цяло не са теглили много заеми в чужда валута и сега разполагат с достатъчно валутни резерви, за да посрещнат външните си дългове", казва Сетсер.

Освен това цените на суровини като петрола и металите остават високи. Това гарантира на развиващите се икономики, които са и големи износители, че зелените пари ще продължават да постъпват в държавните им хазни.

Инфлацията също така принуди централните банки на развиващите се икономики да повишат лихвените проценти преди Фед и Банката на Англия.

Все пак бъдещето зависи от развитието на двете най-големи икономики в света: САЩ и Китай. Ако тези двигатели на растеж изпаднат в затруднение, то тогава за нововъзникващите пазари предстои отлив на инвестиции.

Всичко ще зависи от това дали САЩ ще изпаднат в рецесия, казва Робин Брукс, главен икономист в Института за международни финанси. „Това увеличава рисковете за всички“, заключава той.

Търговията с китайски юани на борсата в Москва достигна рекордни обеми

Обемът на търговията с юани на Московската борса достига рекордни нива и в някои дни дори превишава търговията евро – рубла. През...

Етикети:

Още от Икономика

Туроператори искат актуализация на Наредбата за командировките
Продажбите на дребно намаляват в ЕС, у нас се отчита ръст
Как да разбера дали съм здравно осигурен?
Министърът на икономиката е възмутен, че съветът по лека промишленост не се е свиквал...
Тематичен уъркшоп „Как да спечелим Effie“ представи правилата и изискванията за участие...
Иван Иванов, КЕВР: Не очаквам ръст в цената на газа до края на годината

Последни новини

 • Трябват ви 2 лъжици от това и само за 5 минути ще премахнете петната от якето без пране

  За всяка домакиня прането на любимото яке е не само трудна, но и досадна задача. Освен това съхненето на връхните дрехи отнема много време. Един практичен съвет ще ви помогне не само да разрешите проблема с петната и неприятните миризми, но и да освежите якето си за минути без пране и химическо чис...

 • Мане се пренебрегна - "даде" Златната топка на друг!

  Златната топка ще бъде решена след няколко дни. Въпреки изтичането на информация за победителя, различни играчи посочват кой е големият фаворит за спечелването на наградата на 17 октомври. Последният, който се произнесе, беше бившият футоблист на Ливърпул Садио Мане. Нападателят на Байерн Мюнхен ...

 • Разкриха безпрецедентна кражба на петрол в Нигерия, продължавала 9 години

  Длъжностни лица в Нигерия откриха незаконна свързваща линия към един от нейните големи терминали за износ на петрол към морето, която е работила незабелязано в продължение на девет години, каза ръководителят на държавната петролна компания на страната NNPC LTD, предава Reuters. Връзката, която е с ...

 • Дневен хороскоп за 7 октомври 2022 г.

  Овен През този ден от вас ще се иска да дадете повече, отколкото би ви се искало. Не пресмятайте прекалено. Даденото ще ви бъде върнато. Телец През този ден потърсете утеха в красотата на есенната природа. Съберете листа и кестени и украсете дома си по ваш вкус. Близнаци Денят обещава да е тих ...

 • Кметове предлагат промени в Закона за водите след наводненията в Карловско

  Кметове на няколко общини предприеха инициатива за законодателни предложения за промени в Закона за водите, свързани с ограничаване на сечта в санитарно-охранителните зони за питейна вода. Всичко това се случва след мащабните наводнения в Карловско. Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов бла...

 • 5 златни правила за по-бърз растеж на косата

  Почти всеки харесва жените да си пуснат дълги коси. Дамите от своя страна се стараят да ги поддържат и искат да имат буйна и красива коса. Но трябва да се заредите с търпение, тъй като косата не расте за един ден. Със следващите 5 съвета можете да ускорите процеса. 5 правила за по-бърз растеж на ко...

 • Кои растения са опасни за кучетата?

  Красиви, създаващи уют, произвеждащи кислород и радващи окото, стайните растения присъстват в почти всеки дом. Но стопаните на домашни любимци и особено кучета трябва да знаят, че някои видове са изключително опасни за техните пухкави топки любов. В тази статия ще намерите списък с цветята и растен...

 • Супер смешен виц за днес: – Три часа през нощта е! Кой се обажда?!

  Студентка по право в четвърти курс, гледа тъжно положителния си тест за бременност и си мисли: – 18 години лишаване от свобода… три годишен първоначален строг режим, последван от редовно отнемане на пари и имущество…   Един съвет: – Никога не слушайте силно музика ...

 • 3 тона пластмаса събраха Kaufland и „Книги за смет“ в София

  Над 20 тона са пластмасовите отпадъци, които екологичната инициатива „Книги за смет“ със съдействието на Kaufland България, събра през 2022 година. С тях общото количество събрани и последващо рециклирани пластмасови битови отпадъци за всичките 10 години, откакто тя се реализира, надвиша...

 • Yettel пуска 50% отстъпка на домашен интернет за 6 месеца

  До края на октомври Yettel предлага промоционални условия за домашен интернет с 50% отстъпка от цената на месечната такса за първите 6 месеца при сключване на двугодишен договор. Офертата за половин година на половин цена включва всички 4G и 5G тарифни планове „Интернет за дома“ и от нея...

 • Кметът на Казанлък връща три решения на местния парламент

  Три решения за прегласуване връща на местния парламент кметът на община Казанлък Галина Стоянова. Тя се е възползвала от чл. чл.45, ал.5 на Закона за местното самоуправление и местната администрация. За ново разглеждане като нецелесъобразен е върнат отказът на ОбС да учреди безвъзмездно право на по...

 • 10 мита за грижата за кожата, които да развенчаем

  Сигурни ли сте, че правите всичко като професионалист за себе си? 1. Избирате козметика според възрастта Типът и състоянието на кожата са определящи фактори при избирането на продукти за кожата. Наличието на несъвършенства, възрастови петна, лющене - всичко това определя как точно трябва да се гри...

 • Туроператори искат актуализация на Наредбата за командировките

  От Асоциацията на българскитe туроператори и туристически агенти (АБТТА) искат актуализация на Наредбата за служебните командировки, предава Bgtourism.bg. Предложението е до Министерството на финансите и цели лимитите на служебните командировки да бъдат увеличени. Става въпрос за  дневните и...

 • Дори най-захабеното перде ще стане бяло като сняг, ако направите това

  Бяло перде - това е класическият вариант, който все още е предпочитан от много домакини, въпреки разнообразието от цветове на пазара.  Но белите пердета имат един съществен недостатък - бързо губят белотата си и придават занемарен вид на дома.  Всяка домакиня иска след пране пердето да с...

 • Продажбите на дребно намаляват в ЕС, у нас се отчита ръст

  Оборотът в търговията на дребно намалява в Европейския съюз, сочат сезонно изгладените данни на европейската статистическа служба Евростат за месец август тази година. В същото време продажбите на дребно у нас отчитат минимален ръст, като това важи за редица страни от Източна Европа. По-сериозни спа...

 • Командир от "Азов": Руснаците опитаха да ни вербуват да се бием срещу САЩ и Запада

  Руското военно разузнаване се е опитало да привлече членове на полка "Азов", който защитаваше месеци наред стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол. Това заяви Богдан Кротевич – началник-щаб на полка. Опитите на руснаците да вербуват защитниците на пристанищния град са се случили, след кат...

 • Времето утре - 7 октомври 2022

  През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Минималните температури ще са между 5° и 10°, по Черноморието малко по-високи, в София - около 5°. Утре ще е предимно слънчево, с разкъсана висока облачност. Това съобщи дежурният синоптик от НИМХ. В сутрешните часове на отделни места в равни...

 • 2022 година: Пети развод на Бойко Борисов с парламента

  Вече не е новина, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е подал молба за отказ от депутатското си място. Миналата година това се случи три пъти – след изборите през март, юли и ноември.   Първият му отказ да стане народен представител, след като е избран, обаче датира от далечната 2005 година...

 • Работодателите към Донев: Енергийни компенсации и догодина

  Енергийните компенсации за бизнеса да се запазят и догодина поискаха работодателски организации от служебния премиер Гълъб Донев. Служебното правителство продължава да работи за сигурността в доставките на енергия на достъпни цени за бизнеса и гражданите. Само за два месеца успяхме да постигнем пъл...

 • Есенно засаждане на чесън: Всичко, което трябва да знаете

  През октомври е подходящото време да започнете да засаждате зимния чесън. Но ефективен резултат би могъл да се постигне, ако се имат предвид няколко важни аспекта. От началото на есента е желателно да подберете скилидките и да помислите за условията на садене. Срок Чесънът обикновено се засажда с...