Защо съм ЗА по-строги мерки

4502
Защо съм ЗА по-строги мерки
Снимка: iStock

Лъжите на българските управници, че у нас ситуацията с коронавируса е под контрол, са просто престъпни. Ситуацията е хаос и въздух под налягане - днес е едно, утре - друго, лекари и сестри няма, а Борисов се чуди кого да изтипоса пред медиите да говори вместо него и да обира негативите.

Как е в Европа? Не е трудно да видим. И там на никого не му харесва да живее в изолация, без социални контакти, в постоянно пазене. Но обявят ли се мерки, те се изпълняват. Първо, защото преобладаващата част от хората вярват на институциите. И второ - самите хора сякаш са по-разумни и разбират, че дистанцията и дисциплината наистина могат да помогнат.

Първият локдаун ме завари на работа в Берлин. С ръка на сърцето си признавам, че през март-април все още недооценявах сериозността на проблема. Много добре си спомням деня, в който Меркел каза, че 70% трябва да преминем през вируса и е нужно да забавим процеса, за да не се срути здравната система.

Нещата се промениха доста в последните месеци и вече съм напълно убедена, че мерките трябва да бъдат строги, особено у нас. Доста по-строги от сегашните, защото нашето племе българско от дума не разбира - киха и кашля във всички посоки, не смята това за нещо особено, камо ли за болест, а се стряска едва когато попадне на опашка пред някоя болница или чака у дома линейка, която се бави.

Няма го Жорж Ганчев да каже "Не ме гледай тъпо, българино", което бих перифразирала като "Не се дръж тъпо, българино". Ситуацията вече е такава, че огромната част от отговорността дали ще оцелееш в епидемията е лично твоя и на тесния ти професионален, приятелски и семеен кръг. Държавата не може да направи нищо, с което коренно да промени положението. Лекари и сестри няма откъде да се вземат повече, болниците ги омазахме всичките с COVID, вместо да ги диференцираме, лекарствата ги разграбихме и ги набутахме при провизиите и киселото зеле - да има. За кръчмите не може да се каже, че са пълни, но в петък вечер и в почивните дни, поне в София, не са и празни.

Вирусът се разнася по въздушно-капков път, но как ли се разнася масовото обезумяване?

Това съчетание между управленско безхаберие и гражданска безотговорност може да бъде фатално.

Ето затова съм ЗА по-строги мерки. Локдаун, затваряне или изолация - под по-строги мерки разбирам всичко, което е обратно на паника и на хаос.

На първо място, разбира се, са заведенията и развлекателните събития, предполагащи събиране на много хора, които просто трябва да бъдат затворени напълно, а не само за през нощта - поне за месец.

Бизнесите, които могат да бъдат изцяло или частично онлайн, да бъдат стимулирани от държавата да го направят - с данъчни облекчения, например.

Бюджетите на институциите да бъдат преразгледани. Колкото по-голяма част от обслужването на гражданите се изнесе онлайн, толкова по-добре - не само заради епидемията. И натам да се пренасочат средства.

Кога да пазаруват възрастните хора се превърна в основен въпрос. Проблемът обаче не е във възрастта, а в броя хора - да не се събират много наведнъж в магазините и аптеките.

В Германия, например, през пролетта супермаркетите изкарваха определен брой колички, например - 15. И без количка не можеш да влезеш. Чакаш да излезе някой, охраната дезинфекцира дръжките, слагаш маска задължително и чак тогава влизаш. У нас - сам се дезинфекцираш или не, ползваш количка или не, охраната пуши отвън или просто избутва някой ненавреме дошъл дядка.

Впрочем, какво му е недемократичното на това да не се блъскаме в навалицата покрай щандове и каси? Най-нормална практика би било по време на която и да е епидемия. Да, но веригите искат клиенти. Колкото повече, толкова по-добре. Ограниченията може да отблъснат част от хората и веригите да загубят пари. Вероятно така разсъждават, иначе не намирам логика защо самите магазини не въведат истински, а не бутафорни противоепидемични правила.

Строгите мерки трябва да включват и друго разписание на градския транспорт. Превозните средства да са по-начесто, за да возят по-малко хора и да има възможност за някаква дистанция. Да сте чули нещо подобно?

Светъл пример на общия мрачен фон са доброволците - медици, кметове и общинари, студенти, които влизат в болниците и училищата, пенсионираните лекари, които буквално с риск за живота си отиват на първа линия.

И срещу тези доблестни хора имаме едно Народно събрание, което не само изгори сума ти милиони, за да влезе в нова сграда, ами и не прави нищо, за да опази собствените си депутати. Имаме една администрация, която изобщо не е в час и освен да плаши населението, друго не може. Имаме и един шофьор на джипка, раздаващ милиони за какво ли не. Но за безплатно масово тестване - няма пари.

Коронавирусът у нас: 152 души починали за денонощие, случаите надхвърлиха 100 000

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза ръст и като абсолютно число, и като процент. За 16 ноември са отчетени 3 519 нови случая...

По-строгите мерки биха имали огромен плюс, ако включат замразяване на този пир по време на чума. И заделяне на средства за заветните тестове. С масовото тестване Словакия намали с 50% заразените, защото своевременно карантинира позитивните. И никой не рева, че са му нарушени човешките права. В Австрия също.

А у нас? Заразените с коронавирус са оставени сами на себе си - да му дирят колая, кой с връзки, кой с плач в социалните мрежи, кой с молитви. Лекарите са оставени сами на себе си. Училищата - също, сами да се оправят кой както прецени.

Ето и затова съм ЗА по-строгите мерки.

Опонентите биха казали - не е демократично, ограничават се основни свободи и е зле да се затварят хората по къщите. Но по-зле е да те заливат черни рекорди ежеминутно, макар че си щъкаш свободно навсякъде. Затваряне поне за месец би предотвратило колапс на здравната система. Неслучайно беше направено през пролетта.

Недемократично е да те разнасят с линейка между 3-4 болници.

Не повече от осем души на публични събирания в Швеция

Швеция, известна с мекия си подход към новия вид коронавирус, реши днес за първи път да забрани публичните събирания на повече от осем ...

Недемократично е също така да плащаш сам тестовете си за коронавирус, ако нямаш симптоми. И то при научно установено и доказано в практиката разнасяне на вируса най-вече от безсимптомни.

Ограничаване на свободата ли е да не останат здрави лекари - напълно свободни ще бъдем да си мрем по къщите.

Единственият минус на по-строгите мерки би било това, че настоящото управление няма как да бъде махнато точно по време на локдаун.

Но от наполовина болен народ също няма да може.

Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com