Защо трябва да спортуваме?

1885
Защо трябва да спортуваме?
Снимка: Getty Images / Guliver

Положителните ефекти от спорта се постигат основно чрез физическа активност, но вторичните ефекти носят ползи за здравето като психосоциално и личностно развитие и по-малко консумация на алкохол. Отрицателните ефекти, като риск от провал, наранявания, хранителни разстройства и преумора, също са очевидни. Тъй като физическата активност все повече се провежда по организиран начин, ролята на спорта в обществото става все по-важна през годините не само за индивида, но и за общественото здраве.

В тази статия възнамеряваме да опишем физиологичните и психосоциалните ползи за здравето на спорта, произтичащи както от физическата активност, така и от самото участие в спорта. Този описателен преглед обобщава изследванията и представя свързани със здравето данни от шведските власти. Обсъжда се, че ежедневието ни става все по-малко физически активно, докато организираните упражнения и тренировки се увеличават. Средният енергиен прием се увеличава, създавайки енергиен излишък и по този начин виждаме нарастващ брой хора с наднормено тегло, което е силен принос за здравословни проблеми. Физическата активност и упражненията имат значителни положителни ефекти за предотвратяване или облекчаване на психични заболявания, включително симптоми на депресия и заболявания, свързани с тревожност или стрес.

5 начина да направим тренировките си по-поносими

Спортът може да се развива, ако се вземат предвид личните възможности, социалната ситуация и биологичното и психологическо съзряване. Доказателствата сочат връзка доза-отговор, така че да си активен, дори до умерено ниво, е по-добре от това да си неактивен или да водиш заседнал навин на живот. Обобщени са препоръките за здравословен спорт.

Спортът е нож с две остриета по отношение на въздействието върху здравето. Положителните ефекти се постигат предимно чрез физическа активност, която е основна част от повечето спортове. Много вторични ефекти от спорта също носят ползи за здравето, като психосоциално развитие както на млади, така и на стари, личностно развитие, по-късно начало и по-малко консумация на алкохол.

Не правете тези 5 грешки по време на тренировка, ще увредите ставите

Тези, които спортуват, имат по-високо ниво на физическа активност по-късно в живота и чрез спорта могат да се развият знания за храненето, упражненията и здравето. Отрицателните ефекти включват риск от провал, водещ до лошо психично здраве, риск от нараняване, хранителни разстройства, преумора и предизвикан от упражнения дискомфорт в стомашно-чревния тракт. В спорта, за съжаление, също има съобщения за физическо и психологическо насилие. Отрицателните аспекти са по-чести в спортовете на елитно ниво, където има фин баланс между максимално представяне и отрицателно здраве. Донякъде неочакван ефект от участието в спорта е, че хората, които се подлагат на планирано обучение, в някои случаи извършват по-малко физическа активност в сравнение с тези, които тренират без определен график. Едно от обясненията може да бъде намалената спонтанна физическа активност в последната група. Тъй като физическата активност все повече се извършва по организиран начин, ролята на спорта в обществото става все по-важна през годините не само за индивида, но и за общественото здраве.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно