Защо трябва да спортуваме?

639

Положителните ефекти от спорта се постигат основно чрез физическа активност, но вторичните ефекти носят ползи за здравето като психосоциално и личностно развитие и по-малко консумация на алкохол. Отрицателните ефекти, като риск от провал, наранявания, хранителни разстройства и преумора, също са очевидни. Тъй като физическата активност все повече се провежда по организиран начин, ролята на спорта в обществото става все по-важна през годините не само за индивида, но и за общественото здраве.

В тази статия възнамеряваме да опишем физиологичните и психосоциалните ползи за здравето на спорта, произтичащи както от физическата активност, така и от самото участие в спорта. Този описателен преглед обобщава изследванията и представя свързани със здравето данни от шведските власти. Обсъжда се, че ежедневието ни става все по-малко физически активно, докато организираните упражнения и тренировки се увеличават. Средният енергиен прием се увеличава, създавайки енергиен излишък и по този начин виждаме нарастващ брой хора с наднормено тегло, което е силен принос за здравословни проблеми. Физическата активност и упражненията имат значителни положителни ефекти за предотвратяване или облекчаване на психични заболявания, включително симптоми на депресия и заболявания, свързани с тревожност или стрес.

5 начина да направим тренировките си по-поносими

Спортът може да се развива, ако се вземат предвид личните възможности, социалната ситуация и биологичното и психологическо съзряване. Доказателствата сочат връзка доза-отговор, така че да си активен, дори до умерено ниво, е по-добре от това да си неактивен или да водиш заседнал навин на живот. Обобщени са препоръките за здравословен спорт.

Спортът е нож с две остриета по отношение на въздействието върху здравето. Положителните ефекти се постигат предимно чрез физическа активност, която е основна част от повечето спортове. Много вторични ефекти от спорта също носят ползи за здравето, като психосоциално развитие както на млади, така и на стари, личностно развитие, по-късно начало и по-малко консумация на алкохол.

Не правете тези 5 грешки по време на тренировка, ще увредите ставите

Тези, които спортуват, имат по-високо ниво на физическа активност по-късно в живота и чрез спорта могат да се развият знания за храненето, упражненията и здравето. Отрицателните ефекти включват риск от провал, водещ до лошо психично здраве, риск от нараняване, хранителни разстройства, преумора и предизвикан от упражнения дискомфорт в стомашно-чревния тракт. В спорта, за съжаление, също има съобщения за физическо и психологическо насилие. Отрицателните аспекти са по-чести в спортовете на елитно ниво, където има фин баланс между максимално представяне и отрицателно здраве. Донякъде неочакван ефект от участието в спорта е, че хората, които се подлагат на планирано обучение, в някои случаи извършват по-малко физическа активност в сравнение с тези, които тренират без определен график. Едно от обясненията може да бъде намалената спонтанна физическа активност в последната група. Тъй като физическата активност все повече се извършва по организиран начин, ролята на спорта в обществото става все по-важна през годините не само за индивида, но и за общественото здраве.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Любопитно

Уникално Късметче за всяка зодия...
Уникално любовно пожелание за...
5 тайни послания, които тялото...
3 места в дома ви, които задължително...
Какво да подарим за Новата 2023...
Пълнолунието на 8 декември ще...
Кои зодии ще генерират гениални...
Зодиите, за които декември ще...
Кои са слабите места на всяка...
Декември 2022 г. обещава късмет...
Ето какво винаги е изписано за...
5 знака, че е време да смените работата...

Последни новини