Защо в менюто ни трябва да присъстват пъдпъдъчи яйца?

1378

Разбирането, че хубавите неща са в малка опаковка, важи в голяма сила и за пъдпъдъчите яйца поради техните полезни за здравето свойства. Близо 5 пъти по-малки от кокошите яйца, в пъдпъдъчите яйца се съдържат много витамини, микро и макроелементи в много по-големи дози. Но също така са и изключително богати на биоактивни вещества, а те от своя страна облекчават проявата на алергичен ринит и астма – това са два от най-честите срещаните здравословни проблеми в грипният сезон.

Ползите от пъдпъдъчите яйца

Имат много високо съдържание на минерали и на витамини

В яйцата от пъдпъдък се съдържа много голямо разнообразие на водноразтворими и от мастноразтворими витамини. Най-много е наличието на витамини D, E и A, а представителите на групата на витамин В-комплекс са представени почти напълно – В1, В2, В3, В4, В6, В9 и В12 се съдържат в доста високи концентрации в жълтъците на пътпъдъчите яйца. Има впечатляващо разнообразие за такива малки яйца и доказателство е, че пренебрегването на тези яйца е безпричинно. А още по-внушително е голямото разнообразие от микро- и макроелементи в яйцата им. Присъстват фосфор магнезий, желязо, калий, натрий, цинк, калций и т.н.

Лекар разкри защо всеки ден трябва да се ядат по 4 яйца

Има добър ефект върху кожата

В белтъка на яйцата от пъдпъдък има богато на аминокиселината лизин. Тя е ключова за работата на ензимните комплекси, участващи в производството на колаген за кожата (който помага за гъвкавостта на кожата и нейното подмладяване). Лизинът е незаменима аминокиселина. Защото нашият организъм не може да я произвежда сам, а набавянето й в достатъчни количества става единствено чрез храната. Яйцата от пъдпъдък са едни от най-добрите хранителни източници на лизин.

Полезни са за зрението

Имат високо съдържание на витамин А като имаме предвид теглото и големината им. Само няколко пъдпъдъчи яйца могат да ни осигурят нужното количество витамини за денят. Хроничният дефицит на витамин А е основната причина за нарушено зрение във всяка една възраст. Ролята на витамина е за подхранване на роговицата за доброто зрение, осигуряване на суровина за производството на очните пигменти и естественото овлажняване на очите.

Допринасят за функциите на мозъка

Яйцата от пъдпъдък са едни от малкото хранителни продукти, който са богати естествено на витамин В4 холин. Той помага за мозъчните функции и се смята че е много важен за добрата памет. Честото приемане на нужните количества холин са много важни за поддържането на добрата мозъчната дейност и за превенция на невродегенеративните процеси.

Ето защо гъшите и пъдпъдъчи яйца са по-здравословни от кокошите

Облекчава проявите на алергичен ринит и астма

Основната реакция на нашата имунна система, която отключва алергичната реакция, е когато се освободи огромно количество протеазни ензими от имунните клетки когато попаднат алергени в организма. Тази реакция цели по-бързото премахване на алергените – в почти всички случай е от протеинови продукти, а протеазите действат за тяхното неутрализиране. Високото количество отделени протеази отключва симптомите за алергичната реакция, наблюдавани при хора с ринит, астма и т.н. В яйцата от пъдпъдък съдържат вещества, които облекчават проявите при алергия и инхибират производството на протеазни ензими.

Най-голям недостатък на яйцата от пъдпъдък е много завишеното съдържание на холестерол. Учените казват, че само едно пъдпъдъче яйце има почти половината от количеството холестерол, наличен в почти 5 пъти по-едрото яйце от кокошка. Поради тази причина, ако стриктно съблюдавате приема си на холестерол, яйцата от пъдпъдък не са много добра храна за ежедневна консумация. Но това не означава, че никога не трябва да се ядат.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Полезно

Видите ли това по картофите - не...
Кой е най-добрият алкохол,...
Подходящи храни при високо кръвно...
Защо трябва да ядем мандарини...
Тези храни стават отровни, щом...
Лекар каза колко мед на ден НАИСТИНА...
Таблетка аспирин в пералнята...
Кюфтетата не ви се получават,...
Това е най-добрата напитка за...
Кои са най-отровните комбинации...
Как да подобрим здравето: Експертите...
Това са 6-те храни, които ВРЕДЯТ...

Последни новини