"Затварят" България от тази вечер

4453
"Затварят" България от тази вечер
Снимка: iStock

Тази вечер в 23:30 ч. (27.11.20 г.) влизат в сила по-строгите ограничения в цялата страна, с които се цели ограничаване разпространението на коронавирус и глътка въздух за здравната система, припомня БГНЕС. Мерките ще важат до 21-ви декември, като обещанието от страна на министърът на здравеопазването Костадин Ангелов е, ако се спазват съвестно от обществото, да бъдат смекчени за Коледа. Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31.01.21 г.

Какво включва 3-седмичният локдаун?

Велико Търново опрощава наемите за общински имоти в локдауна

Бизнесът и общината във Велико Търново, чиято дейност е спряна с противоепидемичните мерки по време на локдауна, ще бъдат освободени от...

Учениците, студентите и малчуганите от градини и ясли остават вкъщи. Преустановяват се всички извънкласни дейности и занимания, занятията по интереси, занимални, групови часове в езикови и образователни центрове и школи. За висшето образование се допуска само провеждането на държавните изпити за придобиване на специалност в системата на здравеопазването. Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма. Спира се и провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия – кина, музеи, галерии, сценични прояви, концерти, танци, творческото и музикално изкуство. Изключение се допуска единствено за театрите, при заетост на местата в залите до 30%, спазване на дистанция и задължително носене на маски.

Частните тържества, като сватби и кръщенета, могат да се провеждат с до не повече от 15 гости. Погребенията също могат да се извършват в тесен семеен кръг със същия брой хора. Спортните мероприятия се прекратят, затварят фитнес центровете. Изключение има само за международните спортни състезания, които са започнали към 27-ми ноември. Затварят търговските центрове и моловете, както и всички питейни и хранителни заведения. Ще работят единствено тези, които предлагат храна за дома или офиса, или извършват доставки. Отворени остават магазините за хранителни стоки, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори и други доставчици на съобщителни услуги в тях.

Продължават да работят всички малки магазини, в това число - железарии, цветарски, книжарници, фризьорски салони. „Зеленият коридор” за пазаруване от възрастни хора в хранителните магазини от събота ще е само един – от 08:30 ч. до 10:30 ч. За аптеките „зелените коридори“ отпадат. Организираните екскурзии също се преустановяват. Храмовете остават отворени, като те никога не са били ограничавани. Парковете и градинките са свободни за разходки, КПП на входовете и изходите на градовете няма да има.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com