Затворите в Русия - все още място на неописуеми унижения (ВИДЕО)

27962
Затворите в Русия - все още място на неописуеми унижения (ВИДЕО)
Снимка: Pixabay

Десетминутно видео с брутални кадри на насилие в руски затвор повдигна много въпроси относно това, което се случва в тази система в Русия.

Зловещите кадри излязоха на бял свят в края на миналата седмица и показаха как служители на затвора се отнасят към затворник. Заради случилото се бяха направени 8 ареста на надзиратели, а най-малко 17 надзиратели са били изхвърлени от работа. Управата на затвора пък поднася специални извинения на пострадалия затворник. Става въпрос за случай от юни, 2017 година, при който затворникът Евгени Макаров бива подложен на неописуеми гаври във федерален затвор в Ярославъл. Точно това предизвика скандал, тъй като сигнали за такива случки в затвора са били подавани неведнъж.

Нечовешкото отношение към арестанти може да коства на България много

Един куп дела срещу България в Страсбург заради унизително отношение от страна на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) къ...

Пред AFP друг затворник – Александър Заречнев, разказва, че видяното в Ярославъл изобщо не е изключение, а потвърждение на правило. Заречнев твърди, че е бил свидетел на ежедневни побои и дори изнасилвания, докато излежава 8-годишна присъда за грабеж. Той излиза от затвора преди месец – излежава присъдата си в наказателната колония IK-14 в Нижни Новгород. Тази колония е известна със зловещо име – Лагерът на мъченията.

"Като новопристигнал бях пребиван всеки ден от "активисти", казва Заречнев, визирайки с наименованието затворници, които биват покровителствани от надзирателите.

Друг бивш затворник – Сергей Никоноров, разказва, че директорът на затвора, в който е бил, е наредил да го пребият, да му блъскат главата в маса и да бъде затворен в психиатрична клиника, защото отказва да извърши определена строителна дейност – затворникът е дърводелец по професия. "Успях да се спася само благодарение на Комитета срещу мъченията", заявява Никоноров.

Побоят обаче може би е част от "менюто", която е за предпочитане – защото в списъка присъстват групови изнасилвания и случаи на унижение, при които върху затворници е било пикано и са карани "да гълтат". Ролята на "активистите" е да помагат за превъзпитанието на другите затворници, но те го разбират по съвсем различен начин и отиват далеч отвъд всякакви граници. Сурови уроци са прилагани върху хора, защото не разбират добре руски, а в един случай – защото Русия губи от Хърватия на четвъртфинала на Световното първенство по футбол и надзирателите трябвало да си го изкарат на някого, пише EuRActiv, позовавайки се на сайта "Медуза".

Промени в Наказателния кодекс в Русия ще освободят десетки хиляди затворници

Промяна в наказателното законодателство на Руската федерация ще доведе до освобождаването на около 14 000 затворници, съобщи руската те...

След като заради такива похвати се стига до два смъртни случая – например затворникът Владимир Чачук умира, след като бива пребит жестоко в килията си, започва и официално разследване. Майката на Виктор, Надежда, казва, че ѝ било съобщено, че синът ѝ починал, защото върху главата му паднало парче дърво, но бързо се разбира истинската причина. Игор Каляпин от Комитета срещу мъченията все пак отчита положителна тенденция – все повече случаи на унизително отношение в руските затвори, които приключват с присъди срещу мъчителите. "Има политическа воля да бъде изтрит духът на ГУЛАГ, но е трудно да бъдат убедени 400 000 служители от тази система, работещи в отдалечени райони, че това трябва да е минало", казва Каляпин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа