Заводът, изгарящ мечтите за истинско отопление

8015
Заводът, изгарящ мечтите за истинско отопление
Снимка: БГНЕС

Останах изключително разочарован от подхода и действията на СО (Столична община) както към настоящото обсъждане, така и към проблема като цяло. Така г-н Ясен Цветанов, който се представя като инженер по професия, изразява разочарованието си от явно неиминуемото построяване на т.нар. завод за изгаряне на отпадъци към "Топлофикация София". Решението за изграждането на мощността беше взето още в средата на месец май тази година, макар да имаше много възражение срещу проекта, едно най-сериозните от които е колко точно ще е замърсяването на въздуха – изключително актуална тема през настоящата седмица. А възраженията са глас в пустиня – при това много голяма

Г-н Цветанов поставя редица сериозни въпроси по темата, като изразява пълната си убеденост, че местната власт изобщо не е имала за цел да проведе реален диалог по темата. В следващите редове представяме гледната точка на г-н Цветанов:

Очаквано - ГЕРБ не позволи референдум за инсталацията за горене на отпадъци в София

Напълно очаквано, с гласовете на 40 общински съветници, Столичният общински съвет (СОС) не се съгласи да проведе референдум за т.нар. и...

1. Защо в обявата за общественото обсъждане на проекта няма и дума за енергийната ефективност на горивната база на проекта, остава само "максимално ефективно да се оползотворява RDF"?

2. Какво е финансовото състояние на "Топлофикация София", след като ще взема заем за милиони (67 млн. евро от ЕИБ) и ще трябва да връща средно по 5 млн. евро годишно, при индикативна лихва 1,5% според официално изнесените данни за проекта?

3. Няма информация за замърсяването на въздуха от предвидения в проекта транспорт, за настоящата топлопреносна мрежа, за цената на газа, за влиянието на ВЕИ, за влиянието на повишената енергийна ефективност върху сградите?

Инсталация за RDF гориво без работоспособна топлопреносна мрежа е напълно безсмислена, категоричен е г-н Цветанов и дава статистика за загубите по мрежата от "Топлофикация София" – 17,5% средно годишно. От 996 километра топлопреносна мрежа са рехабилитирани само 159 километра – как се прави проект за инсталация на RDF без разходи за подръжка на тази мрежа, пита г-н Цветанов?

Друг аргумент – ЕС залага на енергийна ефективност в стратегията си за развитие, като вече ЕС одобри цел от 32,5% до 2030 година. Предишната цел беше 27%, при която дори загуби на топлинна енергия от 13-14% са недопустими! Всеки ден, загубите от използването на ТПМ са най-малко 89 945 лв! Ако добавим и разходите за квоти и загуба на вода, всеки ден, загубите от използването на ТПМ стават най-малко 150 000 лв, показват изчисленията на инженер Цветанов

"Демократична България" поиска държавата да не дава европари за завода за горене на боклук в София

Демократична България продължи да отстоява позицията си относно строежа на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с ...

Ако приемем, че един средно статистически автомобил генерира 150 гр. CO2/км, то тогава той ще генерира един тон CO2 след изминаването на 6 666.67 км. Ако приемем, че той изминава 12 000 км годишно, ще се генерират 1,8 тона CO2. Тогава можем да видим аналога на колко автомобила се явява замърсяването, което се генерира само от загубите в ТПМ на "Топлофикация София" ЕАД: 179 478 : 1,8 = 99 154 автомобила, е сметката на инж. Цветанов.

Като техническо противоречие, инж. Цветанов вижда концепцията да се пренася топлинна енергия, а не да се добива на място, предвид периода на работа на RDF инстанцията – около три десетилетия.

Друг въпрос от техническо естество е как RDF горивото ще е диверсификация на газа, ако бъде преустановено подаването на газ към "Топлофикация София"? RDF топлинната мощност е 55-58 мегавата, а осигуряваната с газ мощност в дружеството е 3000 мегавата, твърди г-н Цветанов. И прави следната сметка – топлинната мощност от RDF 55-58 мегавата, електрическа 17,5 мегавата, 3000 мегавата топлинна мощност без RDF и 280 мегавата електрическа. Сметката на г-н Тодоров е, че в първия случай се увеличава топлинната мощност 0,0193 пъти, а електрическата – 0,0625 пъти, за което се дават 157 млн. евро за RDF проект т.е. 1 мегават мощност струва 4,07 млн. лева.

Друг много съществен недостатък на проекта е, че съгласно The EIB Circular Economy Guide - Supporting the circular transition от 24.10.2018 г., инсинераторите не се приемат за част от кръговата икономика!

Що се отнася до финансовата страна на въпроса, г-н Цветанов цитира заключение за финансовото състояние на „Топлофикация София“ към 2016 година – загуба от над 336 млн. лева, като, според одитора д-р Мариана Михайлова, "налице е съществуваща несигурност, която би могла да породи значителни съмнения относно способността на дружеството да продължи да функционира като действащо предприятие". Г-н Цветанов е категоричен и, че СО дава различни финансови стойности за RDF проекта в различни документи и това прави невъзможно съставянето на точна картина. Отделно така и няма публикувани официални отговори на въпроси, зададени от граждани и НПО на общественото обсъждане на проекта, оплаква се г-н Цветанов, който е изчислил, че загубата на RDF инсталацията за 26 години ще е почти 7 мрд. евро. При гласуването в Столичния общински съвет управляващите посочиха печалба до 10 млн. евро на година.

Фандъкова смята, че няма смисъл от референдум за инсталацията за отпадъци

Нека да си кажат аргументите. Общинският съвет ще се произнесе, ще го разгледа. За мен това искане е лицемерно. Това каза пред журналис...

Алтернативи

Като такива инженер Цветанов посочва газификацията, ВЕИ, използването на термопомпи. Специално за последната опция той твърди, че това са единствените системи, които при една единица внесена електроенергия може да се получат няколко единици топлинна енергия според условията и мястото на експлоатация. И дава конкретни примери – най-впечатляващият е детската зелена градина в Долни Богров, лично открита през 2012 година от Бойко Борисов, която се отоплява с термопоми и соларни панели.

В заключение припомняме, че Столична община де факто вече даде зелена светлина на "Топлофикация София" да изпълни проекта. А защо, предвид всички аргументи против - отговорът на този въпрос изглежда до болка познат!

Автор: Ивайло Ачев, по материали на Ясен Цветанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com