Зазимяването на петуниите ще бъде песен с този хитър градинарски трик

8374

Настъпването на зимата е натоварено време за градинаря, но не забравяйте да отделите малко време, за да подготвите вегетативните резници от петуния за засаждане през следващия сезон. Това може да стане при условие, че имате стая, в която да ги съхранявате до пролетта.

Ако има, ще получите силен, жизнеспособен посадъчен материал от сортовете и хибридите на красивата петуния, която обичате.

Как да се грижим за резниците от петуния?

Резниците се вкореняват в отделни саксии. След това всички саксии се напръскват добре с вода от спрей бутилка и се покриват с торба, като по този начин се създава влажна парникова среда за растенията, в която те ще завършат своето вкореняване.

Как да определите дали стеблото се е вкоренило?

Когато започне да дава нови издънки и храст, това означава, че кореновата му система вече е оформена и саксията с резника може да бъде извадена от оранжерията.

Поддържайте двора си красив и през зимата

Зимуване на петунии до пролетта

Много важен момент: не позволявайте стагнация на влага в саксиите или изсъхване на почвата. Поливайте субстрата умерено, като го поддържате постоянно леко влажен.

В началото в допълнение към поливането трябва да напръскате резниците с топла вода върху листа, защото те са много уязвими по това време. След всяка процедура всеки път покривайте резниците отново с торбичка.

Не забравяйте да премахнете конденза от полиетилена, така че да не капе върху резниците. С течение на времето резниците ще се превърнат в буйни храсти и ще трябва да бъдат прехвърлени в големи саксии, в които ще растат до пролетта.

6 стайни растения, които цъфтят като луди през зимата

През зимата трябва да се полива, да се отрязват излишните издънки, да се прищипват, за да се оформи храст, от който напролет ще се вземат резници, за да се засадя в саксия.

Защита на резници от болести

За да подкрепите младите растения в такъв труден за тях период, напръскайте ги със специален разтвор за биозащита за цветя. То ще предпази резниците от гниене, фузариум, увяхване и различни ръжди.

Пресаждане на разсад от петуния в саксии и почва

Има много удобен дозатор в бутилка с течен биологичен продукт: капките падат бавно. Две седмици по-късно отново ще накапете резниците със същия разтвор под корена върху мокър субстрат. Това ще ви помогне да запазите любимите си цветя до следващия сезон.

Отнема малко време за рязане на петунии и грижа за резниците, а ще получите отличен посадъчен материал за следващия сезон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Градинарство

Ярките цветове са гарантирани...
Сложете орхидеята на това място...
Как да изберем правилното място...
Златни правила за богата реколта...
Мухъл в почвата на стайните растения...
Хитрите градинари използват...
Направете това през пролетта...
Златните правила за поливане...
С помощта на този трик разсадът...
Тази пролет поръсете лука с това...
5 важни съвета за зимно отглеждане...
Градинарски грешки: 3 причини,...

Последни новини