Здравният министър даде информация за състоянието на пострадалите деца в катастрофата на "Тракия"

1534
Здравният министър даде информация за състоянието на пострадалите деца в катастрофата на "Тракия"
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев даде информация за състоянието на пострадалите две деца в катастрофата с автобус на магистрала "Тракия". Стана ясно, че две от децата са транспортирани в "Пирогов"

"Днес двете деца бяха транспортирани. 9.30 тръгнаха с две линейки от болницата в Стара Загора. Транспортът протече нормално. Едно от децата беше в по-тежко състояние. Не мога да кажа, че и другото беше в много леко състояние. Двете деца бяха настанени веднага с  добра организация в болница "Пирогов", разказа министърът.  

"В момента едното дете се оперира. То е с политравма, с фрактура на таза и бедро, с разкъсвания, с контузионен бял дроб. Другото детенце, което тази сутрин не беше в добро състояние и беше неконтактно, с висока температура, което мен ме притесни, след настаняването в "Пирогов" и взетите мерки, в момента е контактно. Има напредък в състоянието му. След направените образни изследвания, проведен е скенер, направен е консилиум, детето е овладяно. Няма някакви сериозни трайни увреждания. Има доста контузии по него, но здравословното състояние определено е подобрено", каза още министърът. 

Той отговори на въпрос къде са близките на децата, като заяви, че няма информация да са пристигнали. "В Стара Загора много от близките ,родителите на децата пристигнаха от Сърбия. Сутринта в 6.00 ч. пристигна министърът на здравеопазването на Сърбия. С него минахме визитация и видяхме всички пострадали лица и след това посетихме хотела, който през нощта настанихме останалите деца, които бяха с леки наранявания и не се налагаше хоспитализация. Сутринта организирах посещение от психолог  и в болницата, и в хотела за децата с преводач", каза още д-р Меджидиев. 

Здравният министър благодари на Министерство на отбраната, на МВР и на МВнР за организацията на транспорта и на "Бърза помощ" София, които са организирали екипи от лекари в почивен ден, за да не се оголи спешността на столицата. "Пет екипа на "Бърза помощ" заминаха за Стара Загора. Децата, коит обяхпа с по-леки наранявания в болницата в Стара Загора, се транспортират със съдействието на МВР с две коли от тях, които ги съпровождат. Отделно организирахме транспорт за децата, които бяха настанени в хотела. Вече може би са към граничния пункт "Калотина". Заместник-министърът на образованието е там, за да може да осигури бърз коридор. С министъра на здравеопазването на Сърбия поддържаме ежечасова връзка, той е подсигурил екипи на тяхната бърза помощ, за да посрещнат тези деца", заяви още министърът. Той посочи, че не е имало до момента проблеми с транспорта. 

"Днес е Денят на спасението. Ние го честваме в памет на лекари, които са загинали по време на изпълнение на дълга си. Искам да призова обществото, да поздравим нашите лекари, включително "Бърза помощ", лекарите на Стара Загора, лекарите, които посрещнаха тук децата", каза още министърът на здравеопазването. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com