НА ЖИВОВойната в Украйна

Здравният министър обяви компенсации за служителите в центровете за спешна помощ

3019

Служителите в центровете за спешна медицинска помощ ще получат компенсации, стана ясно по време на брифинг здравният министър Асен Меджидиев. 

"Отпуснати са допълнително 9.8 млн. лв. за центровете за спешна медицинска помощ за цялата страна, с които да ги компенсираме до края на годината, за да може да изравним заплатите им", коментира министърът. 

Д-р Меджидиев обясни, че след юни възнагражденията на служителите са спаднали доста сериозно, а причината за това е, че по време на извънредната епидемична обстановка, те са получавали добавки.

Решението на Министерски съвет предвижда допълнителни разходи в размер на 9.8 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 г. за осигуряване на подкрепа за три месеца на служители в центровете за спешна медицинска помощ, пряко ангажирани с дейности по предотвратяване разпространението на COVID- 19 и други заразни болести с епидемичен потенциал на разпространение. Стана ясно, че допълнителните разходи ще бъдат осигурени за сметка на предвидените по централния бюджет за изпълнение на политики в област „Здравеопазване“ средства.

Още: Меджидиев обеща на здравните инспектори, че ще се опита да ги компенсира

Министърът коментира, че проблемът е същият при служителите на регионалните здравни инспекции, като отчете, че те не са увеличени от предишния кабинет с аргумента, че трябват съкращения. "Хората работят с намален състав. Видяхте, в карловските села РЗИ много адекватно реагираха. Хората  изнесоха и изключително много по време на COVID ситуацията, но нямам законовия механизъм да гласувам увеличение на заплатите", заяви още д-р Меджидиев. 

Министърът коментира и темата с детска болница, като отчете необходимостта от такава. Според него е хубаво да се постигнат максимално добри условия за децата. "Има една законова процедура, която като член на изпълнителната власт, я спазвам. До мен до момента нищо не е достигнало", добави д-р Меджидиев. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Здравеопазване

Всеки десети преболедувал COVID...
Лек ръст в броя на новите случаи...
Без пунктове за ваксиниране срещу...
Доц. Ангел Кунчев: Сега очакваме...
Пловдивска болница осъди НЗОК...
Спад в броя на новите случаи на...
Смениха номера на националната...
ВМА отбелязва 131 години от създаването...
Лек ръст в броя на новите случаи...
Предложение: Безплатни ваксини...
Директорът на проекта за медицинска...
Новите случаи на коронавирус...

Последни новини