Здравният министър вярва, че ваксинационните паспорти няма да отменят ПСР тестовете и карантината при пътуване в ЕС

2624
Здравният министър вярва, че ваксинационните паспорти няма да отменят ПСР тестовете и карантината при пътуване в ЕС
Снимка: iStock

Ваксинационните паспорти изглежда няма да отменят изискването за PCR тестове (ПСР) и карантина при пътуване в държави от Европейския съюз. Това става ясно от отговор на здравния министър по повод питане от трима лекари на БСП в парламента – доц. д-р Георги Йорданов, д-р Илиян Тимчев и д-р Десислав Тасков.

Според тях е ясно отношението на българската общественост към издаването и ползването на сертификат за ваксинация, т.нар. ваксинационни паспорти.

В много страни обаче, като Исландия, Норвегия, Полша, Румъния и др. се предвижда, че при представянето на сертификат за ваксиниране на електронен или хартиен носител е възможно притежателите на сертификат да бъдат изключени от ограничителните мерки във връзка с пандемията от Ковид-19 (COVID-19). Въпросът на червените депутати е дали се предвижда национална система (регистър) за издаването на сертификат при ваксиниране относно Ковид-19, която да послужи при пътуване и пребиваване на български граждани в чужбина.

Атина: Европейският съюз приема гръцкото предложение за "ваксинационен паспорт”

Държавите-членки на ЕС приеха днес насоки за доказване на ваксинация за медицински цели, предложени от гръцкия премиер Кириакос Мицотак...

Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов отговаря, че на 19-ти януари тази година е пуснат в експлоатация модул електронно медицинско досие, като част от Националната здравно-информационна система (НЗИС).

В електронното медицинско досие се записват и съхраняват електронни здравни записи и медицински данни за всеки пациент, като обща здравна информация, данни от прегледи, терапии, интервенции, амбулаторни листове, рецептурни бланки, лабораторни изследвания, направления, сертификат за ваксинация срещу Ковид-19 и др. В досието се съдържат данни и контакти на личния лекар на пациентите, както и списък на амбулаторните листове от всички извършени медицински и стоматологични прегледи и манипулации.

Всеки пациент има достъп до своето досие през здравно информационния портал на НЗИС, чрез квалифициран електронен подпис. Всеки ще разполага с информация за датата, на която е извършен прегледа, диагнозата, лечебното заведение и резултатите от прегледа. Подробно са публикувани всички кръводарявания, включително кръвна плазма за Ковид-19, електронни направления, издадени електронни рецепти, предписаните лекарства и инструкции за дозировка и прием, експертни решения на ТЕЛК, информация за алергии, ваксини и др.

Медицинските данни в електронното досие се записват автоматично като резултат от успешно извършени медицински дейности за съответния пациент.

С разширяването на употребата на Националната здравно-информационна система от медицински лица и фармацевти, тази информация ще става все по-подробна и полезна за потребителите.

Кантарджиев: Много е вероятно да има ваксинационни паспорти за пътуване в Европа от това лято

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб професор доктор Тодор Кантарджиев ...

Специално внимание е обърнато на ваксините срещу Ковид-19. В електронното досие се включва информация за ваксината и сертификата, който се издава след пълен ваксинационен цикъл, с данни за АТС кода, търговското наименование на продукта, производителя, партидата, датата на поставянето на двете ваксини, държавата на поставяне, името на лекаря, поставил ваксината и др.

Данните в сертификата са на български и английски език и той ще може да се ползва при необходимост за удостоверяване на наличие на ваксина в страната и чужбина.

"Към настоящия момент ваксините срещу COVID-19 за Европейския съюз са разрешени за употребата по т. нар. схема "разрешаване под условие". Това означава, че за тези лекарствени продукти се очакват допълнителни данни от клинични проучвания, вкл. и за продължителността на защитата предоставяна от съответната ваксина и дали ваксинираните лица могат да бъдат носители на вируса, като по този начин могат да бъдат източник на инфекцията", сочи министърът.

В скорошно изследване, което обаче още не е рецензирано и потвърдено от независим екип, е констатирано, че оксфордската ваксина (на AstraZeneca) предотвратява в 67% от случаите разпространението на вируса след поставяне на първа доза. Предварителни данни от Израел (също още не са рецензирани и потвърдени независимо), цитирани от Bloomberg, сочат, че РНК ваксината на Pfizer/BioNTech (Комирнати) ограничава разпространението на вируса в малко над 89% от случаите. Не се уточнява дали става въпрос след първа или и след двете поставени дози.

"Също така продължават дискусиите на ниво държави-членки и Европейската комисия относно използването на сертификатите за ваксиниране срещу Ковид-19. Повечето страни се обединяват около мнението, че засега той може да се използва за медицински цели и отбелязват, че не обмислят изключения за лицата с такъв сертификат от въведените ограничения - изисквания за предоставяне на тестове за Ковид-19 и карантина“, подчертава Ангелов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване