НА ЖИВОВойната в Украйна

Зелена светлина НС да преправи компенсациите на бизнеса за тока

1191

С 15 гласа "за", 2 "против" и 2 "въздържал се", парламентарната енергийна комисия одобри поправка на приетото вече от парламента решение за компенсациите на небитовите потребители на ток. Така няма да има опасност да бъде блокирана помощта за високите цени на електроенергията не само за бизнеса, а и за всички социални заведения и структури, обясни вносителят Драгомир Стойнев от БСП.

Първоначално за тези помощи в комисията беше постигнато съгласие, че компенсацията над 200 лева трябва да бъде за всички небитови потребители на ниско, средно и високо напрежение, но в зала беше приет друг текст и след това се оказа неизпълним.

Подходът за компенсация, приет от НС, предвижда различни начини за компенсиране на потребителите, вързани към високоволтовата мрежа и останалите, което налага одобрение от ЕК за държавна помощ.

В зала парламентът прие компенсирането на небитовите потребители заради скъпия ток да е според това дали са внедрили мерки за енергийна ефективност или ползват възобновяеми енергийни източници за собствени нужди. С разликата между 200 лева за мегаватчас (MWh) и борсовата цена на електроенергията ще бъдат подпомагани онези предприятия, общини, здравни и социални заведения, които спестяват енергия или произвеждат такава. По-малко пари - разликата между 250 лв. MWh и цената на свободния пазар, ще получават бизнеси, които нямат такива енергоефективни мерки, чието прилагане ще се доказва от Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Ако пък клиенти са получили с измама и неправомерно помощта, ще я връщат в петорен размер. Това обаче да важи само за присъединените към мрежата високо напрежение, за останалите помощта да е при цени на тока над 200 лв. за MWh, гласуваха депутатите в пленарна зала.

"Получихме десетки писма от бизнеса също от Министерство на енергетиката ни алармираха, че така може да блокираме компенсациите не само за бизнеса, но и за детски градини, ясли, болници и църковни храмове и пр., докато не получим разрешение, което може да трае 4 - 6 месеца", посочи Драгомир Стойнев. Подобно действие в разгара на зимата е крайно неоправдано, подчерта той, аргументирайки предложението си текста за различните начини на компенсиране да отпадне и да остане над 200 лева за всички небитови потребители на ниско, средно и високо напрежение. 

Категорична подкрепа изразиха в обсъждането всички работодателски организации.

ЕК казва, че когато подпомагането е по равно, то не се счита за държавна помощ, обърна внимание шефът на БСК Добри Митрев. Ако остане в сила решението, прието в зала и публикувано в ДВ от 11 ноември, ще сме в нарушение на регламента за държавните помощи, предупреди той и определи като много правилно предложението на Стойнев за промяна. Ако я няма тази промяна, ще е необходима нова нотификация, подчерта той и добави, че ако грешката не бъде поправена, ще бъде под риск изпълнението на целия механизъм за компенсиране на всички потребители и тогава ще видим инфлация, каквато виждахме преди 15 – 17 години.

НС да преразгледа решението за компенсациите на бизнеса за тока, настоява Росен Христов

Парламентът да преразгледа решението за компенсациите за тока на бизнеса препоръча на депутатите от енергийната комисия служебният мини...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

ДСБ: Служебните правителства...
Радев: България осъжда смъртоносното...
Петков в отговор на Борисов за...
Министър Шишков сподели каква...
Румен Петков: 1/3 от купените...
Започва ли голямото обединение...
Борисов: Кирил, Асен и Христо...
Бойко Борисов призова Северна...
Пеканов: ЕК търси начин да предоговори...
Демерджиев - на работно посещение...
Проф. Огнян Герджиков за 48-ото...
Десислава Атанасова: Само ГЕРБ...

Последни новини