Зелена светлина за бързо пускане на гръцкия интерконектор - одобрена е ключова промяна

4105
Зелена светлина за бързо пускане на гръцкия интерконектор - одобрена е ключова промяна
Снимка: ICGB

Операторът на гръцкия интерконектор ICGB въвежда нов управленски модел спрямо изискванията за трансформиране на проектната компания в независим преносен оператор. След проведено Общо събрание на акционерите (БЕХ и IGI Poseidon) е приет и нов Устав на компанията. Промените са част от задълженията на ICGB по линия на сертифицирането на дружеството от националните енергийни регулатори на Гърция и България, което беше обявено по-рано през юли.

Новината беше съобщена от дружеството, но информацията се вижда като одобрена в Търговския регистър и от Агенцията по вписванията. По същество промяната означава, че ICGB има вече управленска структура, включваща както Управителен съвет, така и Надзорен съвет. Това беше европейско изискване, за да може компанията да е управител на газопреносна мрежа. Представители на компанията са Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас. Именно със Сатлас имаше проблем - заради подадени различни имена, Георгиос и Джордж. Заради това решението за промяната на структурата беше спряно от Агенцията по вписванията и служебният министър на енергетиката Росен Христов спря промяната, но бързо увери, че всъщност има ново внасяне на всички необходими документи и се работи за одобрение. На 11 август Христов заяви, че всички промени в управата на ICGB са внесени отново за одобрение.

Кутев: До момента нито една молекула газ не е преминала в посока България по гръцката връзка

Говорителят на служебния кабинет Антон Кутев заяви, че са изпратили искане за удължаване на срока за офертата за американските танкери ...

ОЩЕ: "Капитал": Служебното правителство на Радев саботира газовата връзка с Гърция

Сатлас е дипломиран машинен инженер с магистърска степен по бизнес администрация и управленски опит във финансовия сектор. Работил е с редица компании в областта на инвестициите и управлението на недвижими имоти. Заемал е високопоставена управленска позиция в гръцкия държавен инвестиционен фонд, както и във филиали на четирите системни гръцки банки.

Основно изискване към изпълнителните директори е за определен период преди заемането на този пост да не са били част от вертикално интегрирано предприятие, което да е свързано с някой от акционерите в ICGB. Досегашният изпълнителен директор от гръцка страна Константинос Караянакос е част от екипа на гръцката DEPA Commercial S.A., което налага изменението от гръцка страна.

Георгиева и Сатлас са част от Управителния съвет на ICGB, който се състои от четирима членове. Останалите двама представители, избрани от страна на акционерите, са Танко Станилов и Джузепе Макри. Станилов има над 10 години опит като регионален мениджър в "Топливо газ" ЕООД. Макри се присъединява към Управителния съвет на ICGB след участието си в Трансадриадическия газопровод (ТАП), където заема поста мениджър търговски операции.

Радев увери: България ще съдейства за възможно най-бързото пускане на гръцкия интерконектор

"Междусистемната газова връзка не е просто инфраструктурен проект, тя е обект със силно регионално и геополитическо измерение", каза дъ...

За членове на новоучредения Надзорен съвет на компанията са избрани Веселин Петров, Панайотис Ризос, Ангел Янков, Момчил Ванов, Фабио Сантамброджио и Георгиос Полихрониу. Номинациите са извършени на паритетен принцип от акционерите - БЕХ и IGI Poseidon.

ОЩЕ: Служебната власт призна, че по интерконектора с Гърция тече газ - вероятно било за проба

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика