Зеленият сертификат за коронавируса - да или не

9544
Зеленият сертификат за коронавируса - да или не
Снимка: iStock

Четвъртата вълна на COVID-19 в България не само не си отива, ами става и по-висока. След като през първата половина на септември имаше стабилизиране в плато, това бързо отшумя с присъствения старт на учебната година и данните за седмицата 11.10 - 17.10.21 категорично затвърждават тенденцията - катерим се към нови върхове, неясно колко високи.

Предвид всичко това, вече е кристално ясно, че без по-крути мерки не може. Това обаче е ужасът на всеки управляващ, особено след като предстоят избори и вече сме в предизборна кампания. И точно тук си проличава кой колко е държавник и му стиска.

На хартия идеята за зелен сертификат като средство за ограничаване на заразата звучи добре. Ваксинираните също може да се разболеят и да заразяват, но много по-малко т.е. разпространението на вируса със сигурност ще се забави и ограничи. Но в България само 20% са изцяло ваксинирани срещу коронавируса и при толкова ниска стойност в никакъв случай социалният живот не може да бъде равностоен на сегашното положение, ако само те ще могат да присъстват на публични дейности или на места, където има публични събития. Остава опцията с тестване или документ, че си преболедувал - само че колко са официално регистрираните преболедували, след PCR и антигенен тест и колко са тези, които си боледуваха по къщите? Кръвен тест за антитела не може, казва здравният ни министър. А ако трябва да си плащаш за вземане на проба преди всяко излизане за работа (защото работиш в контакт с много хора), ще тръгнат социални бунтове.

И докато по конгреси, заведения, молове и т.н. все пак би могло относително поне в големите градове да има действително сито "зелен сертификат", училищата и детските градини със сигурност остават сериозен инкубатор на заразата - те са инкубатор на всяка зараза, просто защото там има интензивни социални контакти. Но масово ваксинирани там реално могат да бъдат само учителите (които също не искат) - за част от учениците, горе-долу от прогимназия нагоре, също може да е така, обаче след като родителите им не се ваксинират, непълнолетни и малолетни хора също няма да бъдат ваксинирани, защото не зависи само от тях. Така остава единствено опцията с преболедувал или с отрицателен тест, при положение, че отново масово няма желание за тестване. Образователният министър подкрепя зелен сертфикат, но искам да видя как би имало контрол учениците да се тестват регулярно, след като всичко по карантиниране се прехвърля на директорите. Предвид, че основното образование е безплатно и задължително, то държавата трябва да осигури и да осигурява тестовете за съответните ученици - иначе имаме законово нарушение. Та ще го направи ли държавата?

За да действа зеленият сертификат, условията по него трябва да са максимално удобни и да може да се контролират. Нито едно от двете в България не се случва. За контрола само може да погледнете колко са карантинираните активни случаи на COVID-19 и колко са общо активните случаи. Към 17.10.21 официално карантинираните са 36 432 спрямо 60 032 активни случая според Единния информационен портал. С други думи, има 23 600 активни случая, които не са официално карантинирани. Е тогава за какъв контрол по зелен сертификат ще говорим? Ако само ще добавяме една хартийка, независимо дали дигитална или не, коронавирусът няма грам да се трогне. Дела трябват, не думи - а в това отношение държавата и при Борисов, и при Радев не може и не смее. Така че преди да има всеобхватна стратегия за ваксинация, при това с много стимули и различни видове ограничения, сертификатите си остават само пожелания за по-нормален социален живот.

Но налагането им там, където може да има контрол, би могло да помогне в една всеобхватна стратегия - например по държавните учреждения. Ако държавата не може да направи това, значи самотекът е по-силен дори от усещанията ни. Защото вчера, 17 октомври, вече има кръгло 1000 нови случая при почти същия брой тестове, колкото имаше за миналата неделя, 10 октомври, но тогава откритите случаи бяха 621. И при отчета за днес, 18 октомври, който ще го видим утре, 19 октомври, ако случаите са под 4000, трябва да се радваме. Така че мерки и то крути трябват сега!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com