"Зелените": Корупция за десетки милиони тормози жителите на Куртово Конаре

16464
"Зелените": Корупция за десетки милиони тормози жителите на Куртово Конаре
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Класическа корупционна схема за десетки милиони левове край Куртово Конаре ощетява здравето на жителите в района. Става дума за кариерата за добив на инертни материали край пловдивското село, където се завъртат множество частни интереси със съмнения за сериозен политически чадър. За това алармираха представители на обединението "Демократична България" по време на брифинг с журналисти, предаде репортер на Actualno.com.

"Инeртните материали, добити от кариерата, се продават на ТЕЦ "Марица Изток" 2 в пъти над позволеното количество", разказа Борислав Сандов, съпредседател на ПП "Зелените". Ние планираме да сезираме прокуратурата за извършването на тази кражба и да бъде потърсена отговорност на Министерството на енергетиката, поясни още Сандов, който е категоричен, че местните страдат, а българският данъкоплатец е ощетен от хора, замесени в бившите силови структури.

Схемата накратко

Цялото престъпление може да бъде доказано с документи, които са публични, посочи Васил Къдринов от инициативния комитет в Куртово Конаре, който разказа как е изградена схемата.

Става ясно, че са сключени два договора с ТЕЦ "Марица изток" 2 - единият с фирма "Персенк инвест" ООД, която има концесия за добив на инертни материали, а другият с "Инвестор" ЕООД, фирма, която няма концесия. Договорите са за по 25 млн. лева. Всеки един от контрактите пък е за 1 млн. и 200 000 тона варовик.

ТЕЦ "Марица изток" 2 е публикувала договорите на сайта си, а те са качени и на официалния сайт на ЕС за възлагане на обществени поръчки, като отделно ТЕЦ-а публикува и отчети на Министерството на енергетиката за съответните разплащания.

По думите на Васил Къдринов излиза, че фирмата "Инвестор", чийто собственик е Георги Георгиев, е доставила инертни материали на държавното дружество, за които е платено общо над 3 млн. и 600 000 лева. "На нея е платено за нещо, което не е нейно, което не ѝ е дадено като концесия, нито плаща някакви концесионни такси за този добив, и го продава. Краде го и го продава на ТЕЦ 2", подчерта представителят на инициативния комитет от Куртово Конаре.

Той обясни, че другата фирма "Персенк инвест", която е на сина на Георги Георгиев, Иван, има концесия, доставила е подобни количества на държавното дружество, но никъде не е отчела добива на фирмата "Инвестор". Къдринов подчерта, че тези обстоятелства са изпратени в петиция до Европейската комисия и ще се внесе сигнал до главната прокуратура за престъпление в особено големи размери. От инициативния комитет са категорични, че схемата се покровителства от най-високо ниво в Министерството на енергетиката.

Сага безкрай

За шеста година сме свидетели на безразличието на всички институции, към които сме се допитали. Нашата упоритост и разследвания достигнаха до документи, които изясняват случая от "А" до "Б", коментира и председателят на инициативния комитет Стоян Кънев. По думите му се краде и се затрива едно село, за да се облагодетелстват определени лица. Той разкри, че е обект на репресии и заплахи с анонимни обаждания през нощта.

Кънев разказа, че преди последните парламентарни избори от "Патриотичния фронт" са били постоянно до тях с подкрепа, но сега "по 300 камиона минават през селото, шум и прах се вдига, подават се непрекъснати сигнали, но резултат няма". Става ясно, че представители на инициативния комитет са ходили и на среща при министъра на околната среда и водите Нено Димов, на когото са показали документи, които уличават корупционната схема. До този момент от ековедомството обаче не са откликнали на призивите им.

Атанас Атанасов от "Демократична България" в заключение заяви, че обединението ще застане зад инициативния комитет с политическа подкрепа, тъй като според него става въпрос за "кървяща корупционна язва", която тормози местните хора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

„Столипиново” отново тъне в боклук

Катастрофа между линейка и микробус в Пловдив

След реакция на възмутени родители: Спряха строеж на Младежкия хълм в Пловдив (СНИМКА)

Арестуваха четирима дилъри на дрога и марихуана в Пловдив

Пловдивски университет избира ректор измежду...1 кандидат

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов и маестро Диан Чобанов рекламират заедно града на туристическо изложение

Задържаха по погрешка чуждестранни студенти - объркали ги с мигранти

Свързват чрез жп линия Летище Пловдив с града

След Баба Марта: Първият щъркел кацна в Пловдив

Доц. Иван Соколов: Имаме възходящ тренд на трите изложби АГРА, ВИНАРИЯ И ФУДТЕХ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com