Зеленска с емоционална реч пред американския Конгрес: Русия унищожава нашия народ

6562
Зеленска с емоционална реч пред американския Конгрес: Русия унищожава нашия народ
Снимка: Getty Images

Първата дама на Украйна изнесе емоционална реч пред американските законодатели, като подчерта човешките жертви от войната на Русия в страната ѝ и помоли Конгреса за повече оръжия.

Олена Зеленска, която се обърна към членовете на двете камари по покана на председателя на парламента Нанси Пелоси, показа снимки на убити, ранени и разселени украинци, по-специално на малки деца. Тя се обърна към законодателите не като към политици, а като към "майки и бащи, баби и дядовци, дъщери и синове".

"Докато Русия убива, Америка спасява. И вие трябва да знаете за това. Ние ви благодарим за това", каза Зеленска, която произнесе обръщението си на украински език. Тя осъди Русия, която преследва мирни хора и мирни градове.

След като благодари на Конгреса за десетките милиарди долари военна и хуманитарна помощ, Зеленска заяви, че трябва да се направи още. Тя специално поиска системи за противовъздушна отбрана, които да могат да прихващат руските ракети, убиващи ежедневно украински цивилни граждани, и призна предстоящата ваканция през август, която ще изпрати законодателите обратно в родните им щати за критичния участък от войната.

"Моля за оръжия - оръжия, които няма да бъдат използвани за водене на война на чужда земя, а за защита на нечий дом и правото да се събудиш в този дом", каза тя. "Русия унищожава нашия народ."

Часове преди изказването на Зеленска министърът на отбраната Лойд Остин обяви, че САЩ ще предоставят на Украйна четири допълнителни реактивни системи за залпов огън като част от предстоящ пакет от военна помощ.

Остин, говорейки на четвъртата среща на Контактната група по въпросите на отбраната на Украйна, заяви, че високомобилните артилерийски системи "са направили такава разлика на бойното поле". Досега Съединените щати са изразходвали около 6,1 млрд. долара за военна помощ за Украйна.

На речта на Зеленска присъстваха около 100 законодатели, включително водещи лидери на Конгреса от двете партии. Тя получи множество овации на крака. Републиканецът Бил Паскрел (окръг Ню Джърси), който беше закичен с украинско знаме, показа знака на мира на Зеленска, когато речта ѝ приключваше.

Семейство Байдън посрещна първата дама на Украйна в Белия дом

Президентът на САЩ Джо Байдън, с букет в ръка, заедно с първата дама Джил Байдън посрещна първата дама на Украйна Олена Зеленска в Бели...

"Америка, за съжаление, знае от собствения си опит какво представляват терористичните атаки и винаги се е стремяла да победи тероризма", каза Зеленска. "Помогнете ни да спрем този терор срещу украинците. И това ще бъде нашата обща голяма победа в името на живота, свободата и стремежа към щастие".

По време на представянето си Пелоси отбеляза, че Зеленска е пристигнала във Вашингтон "от сърцето на военната зона". Други видяха в речта ѝ призив за действие.

"Тя по същество съобщава на Конгреса каква е човешката трагедия в Украйна и я представя с лица", заяви републиканецът Майкъл Маккол от Тексас, водещ републиканец в комисията по външни работи на Камарата на представителите.

Съпругът на Зеленска, украинският президент Володимир Зеленски, остава в Киев от началото на войната, но пътува до районите около столицата, за да се срещне с войници и да огледа разрушенията, причинени от руския обстрел.

Обръщението към законодателите идва ден след като Зеленска се срещна с президента Джо Байдън и първата дама Джил Байдън в Белия дом. Зеленска говори в същата зала на Капитолия, където съпругът ѝ се обърна към законодателите чрез видеозапис преди четири месеца, малко след началото на руската инвазия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка