НА ЖИВОВойната в Украйна

Зеленски: Макрон се промени, доверието между нас е реално

1619

Френският президент Еманюел Макрон претърпя значителна промяна в позицията си спрямо Украйна, след като в ранната фаза на конфликта се стремеше да запази отворени каналите към Русия. Това заяви украинският му колега Володимир Зеленски в интервю, публикувано от вестник Le Figaro. 

Зеленски понякога показваше нетърпение към Макрон, който провеждаше чести телефонни разговори с президента Владимир Путин дори след инвазията и дори изрази загриженост, че Русия не трябва да бъде унижавана при евентуално окончателно уреждане на конфликта. Сега обаче Макрон посочи, че Франция иска да подкрепи Украйна, докато тя излезе победител в конфликта, и обяви, че ще изпрати леки машини - ход, който накара Германия да последва примера му с тежки танкове, предава БГНЕС.

Още по темата Украйна – четете тук

"Смятам, че той се е променил", каза Зеленски. "И че този път се е променил наистина. В края на краищата Макрон отвори вратата за доставки на танкове. Той също така подкрепи кандидатурата на Украйна за ЕС. Смятам, че това беше истински сигнал. Проведохме много разговори с Франция, Германия и други държави. Вярвам, че днес доверието е реално", заявява Зеленски.

В началото на февруари Париж се ангажира да достави 12 нови оръдия "Цезар" в допълнение към вече доставените 18. Макрон не изключва и прехвърлянето на изтребители на Киев, което преди беше червена линия.

"Нищо не е изключено": Ще изпрати ли Великобритания изтребители на Украйна? (ВИДЕО)

Британски танкове Challenger 2 ще пристигнат в Украйна през март. Това обяви британският премиер Риши Сунак, който днес се срещна в Лон...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

Дори Унгария е сред 23-те държави,...
Жертви и десетки ранени след руски...
Рогозин: Украинската армия ни...
Германия няма да блокира забраната...
EК хвана в нарушение 25 държави,...
Кадиров се хвали с щанга на лежанка,...
Теч на данни на над 180 000 граждани...
Кремъл опроверга информацията,...
Песков: Реакцията на Запада няма...
Полша задържа мъж по обвинение...
Словенците не желаят да се откажат...
Принц Хари е в Лондон, ще присъства...

Последни новини