НА ЖИВОВойната в Украйна

Зеленски: Мобилизацията в Русия е признание, че нейната кадрова армия "не издържа и се разпадна“

2987

Мобилизацията в Русия е признание, че нейната кадрова армия, която десетилетия е била подготвяна за заграбване на чуждото, не издържа и се разпадна. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски в своето обръщение тази нощ.

В него украинският президент, както често прави, изразява благодарност към всички украинци и украинки, които защитават независимостта на страната си. По думите му Украйна е успяла да промени хода на войната, така че „всеки окупатор, даже и най-неадекватният, да може да усети, че ние можем да победим и се движим към победата“. Той подчертава, че каквито и да бъдат решенията на руското ръководство, те не променят нищо за Украйна – освобождаване на страната, защита на народа и мобилизация на световната общност за изпълняването на тези задачи.

Зеленски благодари и на европейските съюзници на Украйна „от Исландия до Румъния“, както и на САЩ, Канада, Великобритания, Турция и много други.

В края на обръщението си на украински език президентът премина на руски език, „за да обясни какво става“. Започна с протестите в Русия против мобилизацията и попита „защо например дагестанци или които и да било други трябва да загиват“ в Харковската област или край Донецк. И отговоря, че това е решил „един човек в Русия от името на всички граждани на Русия".

„Вие вече сте съучастници в тези престъпления, убийства и изтезания на украинци. Защото вие мълчахте“, обърна се той към руснаците. И им каза, че сега за тях е време за избор - за мъжете дали да загинат или да живеят, дали да бъдат осакатени или да запазят здравето си и за жените дали да загубят завинаги своите съпрузи, синове и внуци, или да се опитат да ги защитят от гибел.

По думите на украинския президент досега 55 000 руски войници са загинали в тази война за половин година, а десетки хиляди са ранени. Той отново се обърна към гражданите на Русия: „Искате ли още? Не? Тогава протестирайте. Борете се. Бягайте. Или се предавайте в украински плен“.

Володимир Зеленски завърши обръщението си с обичайния си възглас: „Слава на Украйна!“.

ОЩЕ: "Не искам да умра": Руснаци напускат страната след мобилизацията на Путин

Мобилизацията в Русия: Тълпи от мъже пред военните комисариати в Якутия и Чечня (ВИДЕО)

Ден след обявяването от руския президент Владимир Путин на частична мобилизация в Русия, в социалните мрежи се появиха кадри с тълпи от...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 31.01....
За втори път: Конституционният...
Еманюел Макрон не изключва възможността...
Жертва на изнасилване записа...
УНИКАЛНО ВИДЕО: Американци се...
Предлагат 5 милиона рубли на първия...
Информация от Русия: Москва е...
Арестуваха мъж, нападнал с нож...
Тактиката ни да мрем като мухи...
Кадиров: Ще мина през цяла Европа...
В Русия арестуваха семейство...
Украински пилот, убил 600 руски...

Последни новини