Земята се отдалечава от Слънцето: трябва ли да се тревожим?

17678
Земята се отдалечава от Слънцето: трябва ли да се тревожим?
Снимка: iStock

Нашата планета има леко елиптична орбита, което означава, че не се върти около Слънцето в кръг. Средно разстоянието от Земята до нашата звезда е 150 милиона километра. Но поради овалната орбита на нашата планета това разстояние непрекъснато се променя през годината - от 147 милиона км до 152 милиона км.

В същото време средното разстояние от Земята до Слънцето се увеличава, тоест нашата планета се отдалечава от своята звезда и това с времето ще доведе до изменение на климата. На въпроса: „Струва ли си вече да се тревожим за това?“, астроном от Калифорнийския университет (САЩ) отговаря в статия за Live Science.

Астрономът Браян ди Джорджио от Калифорнийския университет в Санта Круз обяснява, че средното разстояние от Земята до Слънцето постепенно се увеличава. Причината е, че Слънцето бавно губи маса, както и във взаимното гравитационно влияние между двете космически тела.

„На нашето Слънце, според прогнозите, му остават около 5 милиарда години живот, но ще дойде време, когато нашата звезда ще започне бавно да умира, а преди това Слънцето ще загуби около 0,1% от масата си. Макар че това не изглежда много, тази цифра е сравнима с масата на Юпитер, който е 318 пъти по-тежък от Земята“, казва Ди Джорджо.

По думите на учения Слънцето вече е започнало да губи маса и силата на гравитацията му отслабва, което означава, че Земята се отдалечава от нашата звезда с около 6 см на година. Но засега не си струва да преживяваме, това все още е твърде малко отдалечаване, казва Ди Джорджо.

Според учения постепенното отдалечаване на планетата от Слънцето допълнително ще повлияе на климата на Земята. Причината е, че количеството слънчева светлина постепенно ще намалява.

"Въпреки че количеството светлина ще намалее, това няма да се случи толкова бързо, ще отнеме милиони години. Но Слънцето ще се промени само по себе си в своята еволюция и на всеки 1 милиард години ще увеличава своята яркост. Това ще доведе дотам, че на планетата ще постъпва твърде много топлина и цялата вода може да изчезне. Много преди Слънцето да приключи жизнения си път, Земята ще стане необитаема", обяснява ученият.

В края на своята еволюция Слънцето ще се превърне в огромна червена звезда (червен гигант). Някои учени смятат, че Слънцето ще се увеличи толкова много, че ще погълне Меркурий, Венера и Земята. Но други учени смятат, че нашата планета все още може да оцелее и да продължи да съществува.

„Дори Земята да оцелее, няма шанс хората да оцелеят на нея. Земята ще се превърне във вряща топка“, казва Ди Джорджо.

Най-смелите прогнози на учените гласят, че дори човечеството да оцелее след 5 милиарда години, то ще трябва по някакъв начин да премести планетата около орбитата на Сатурн, за да остане годна за живот.

"Това е много фантастично решение, но всичко може да бъде, може би технологиите на бъдещето ще го направят възможно. Може би по-лесно би било да напуснем Земята или нашата Слънчева система", разсъждава ученият.

Както вече стана ясно, Земята е започнала да се върти по-бързо около оста си. Наскоро тя постави нов рекорд. Дали ще продължи да набира скорост, или ще се забавя, мненията на учените се разминават.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Слънцето: кога и как ще загине нашата звезда?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

НАСА тества змия робот, която ще търси извънземни (ВИДЕО)

Мощна магнитна буря удари Земята

Лунните ресурси са на път да предизвикат конфликти

Мощна магнитна буря покри Земята, продължава и на 25 март

Магнитни бури за седмицата 25-31 март 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

От втори опит: Американка, беларускиня и руснак излетяха заедно в Космоса (ВИДЕО)

В последния момент отмениха изстрелването на ракета „Союз“ (ВИДЕА)

Почина командир на "Аполо 10"

Има ли тъмна материя във Вселената? Учени с изненадващ отговор

Наша пътешественичка направи кисело мляко в „космически“ условия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос