Зимата идва: Който мисли, че Украйна няма да атакува, се пече на плажа в Крим (ВИДЕО)

5638
Зимата идва: Който мисли, че Украйна няма да атакува, се пече на плажа в Крим (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Който си мисли, че истинската зима в Украйна ще ни спре да вървим напред, сигурно си е правил слънчеви бани в Крим през януари. Така украинското министерство на отбраната обобщи ситуацията предвид вече падащите сериозно под нулата температури в Украйна.

Говорителят на украинското оперативно командване "Изток" (то отговаря за Луганска и Донецка област) Серхий Черевати заяви, че замръзналата земя позволява операции и бързо придвижване на тежка военна техника. Освен това той подчерта, че новомобилизираните от руска страна и силите на ЧВК Вагнер не са добре подготвени за война през зимата – освен липса на адекватно обучение, по украински оценки в руската армия има и достатъчно сериозни липси на необходимата за оцеляване в суровото време екипировка.

Още в края на миналата седмица Олексий Арестович, съветник на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски, коментира, че в някои участъци на фронта в Донецка област съотношението в жива сила в полза на руснаците е 9:1, само че това са основно новомобилизирани и те не могат да се справят. Преди време Арестович даде и пример – при все още по-топлото време през деня и смразяващите температури през нощта, ако нямаш втори комплект дрехи и си се намокрил (заради минаване през кал или дори реки), тогава до ден-два не ти мърда сериозно разболяване. По думите му, украинската информация гласи, че при руснаците се увеличават случаите на респираторни заболявания, на пневмонии и на болести на бъбреците – именно заради незнание и липса на екипировка за оцеляване на фронта.

Интересен факт е обаче, че според директора на АНС (Агенция за национална сигурност) Аврил Хейнс през зимата интензитетът на военните действия от страна на украинците ще намалее. Според оценка на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) това е напълно погрешно разбиране и ако западните съюзници намалят темпото на оказване на военна помощ на Украйна през зимните месеци, ще попречат на украинската армия да действа и ще я забавят за по-активни операции чак след ранната пролет, когато калта ще се върне по бойните полета в Източна Украйна. Сега украинците още имат инициативата и не трябва да я губят, подчертават от ISW.

Развитието на войната в Украйна

Още в края на миналата седмица т.е. от 3 дни насам украинската армия вдигна градуса на напрежение в Луганска област и започна да притиска руските сили по линията Сватово – Кремена. Видеокадри, които са геолокализирани, показаха украинска артилерийска офанзива северозападно от Сватово, близо до Стелмаховка и Кривошидовка, като тя е започнала още на 2 декември.

В дневния си обзор, руското военно министерство настоява, че всички украински атаки в близост до Кремена са отбити – при Площанка (17 километра северозападно от Кремена), Красная Поповка (Червенопоповка – 7 километра северно от Кремена) и Житловка, само че за втори пореден ден в руския обзор влиза информация за боеве при Житловка т.е. още по-близо до Кремена, на 2 километра от града. Популярният руски телеграм канал "Рибар" също твърди, че руснаците успели да отблъснато украинците при Площанка и Червенопоповка. Украинският щаб коментира, че е отблъсната руска контраатака при Площанка, така че предвид всички твърдения е явно, че бойните действия в района стават все по-интензивни. А руснаците се оплакват от обстрели с HIMARS по позиции по-назад от активния фронт – отдавна ясно видима украинска тактика за прекъсване на логистични доставки (оръжия, боеприпаси и др.). По този повод говорителят на украинското командване "Изток" Серхий Черевати обяви, че руснаците имат заповед да не складират оръжие и боеприпаси на по-малко от 100 километра от активната фронтова линия – заради страха от HIMARS.

В Донецка област, на 4 километра от Бахмут текат тежки битки – при село Опитно. "Рибар" обръща внимание, че там руските сили обкръжили група наемници от грузинския легион и убили не по-малко от 5 души. Украинският генерален щаб посочва в сутрешната си сводка, че при Опитно е отблъсната руска атака, както и при Бахмут, Бахмутска област, Соледар. Освен това – при Маринка и Андреевка, която руснаците в края на миналата седмица обявиха за превзета т.е. това е направлението за Авдеевка. При Новомихайловка украинците също съобщават за отбита руска атака – това е направлението към Вухледар/Угледар. Руското военно министерство твърди, че всъщност там е имало украинска атака към Павловка, но тя била спряна с артилерия. Новомихайловка е на по-висок терен от Павловка, само на километър-два разстояние. А при Бахмут руснаците казват, че са спрели украинска контраатака при Курдюмовка – югоизточната страна на града, за който 3 месеца се водят тежки боеве.

Говорителят на украинското командване "Изток" Серхий Черевати съобщи, че всеки ден руснаците губят по 50 души и имат по 50 ранени само заради опитите да влязат в Бахмут.

Според данни, подкрепени със сателитни снимки, руснаците са били принудени да променят основния си логистичен път за доставки що се отнася до Бахмут. Причината – украинският артилерийски огън удря по магистрала Т0504, така че се налага руснаците да минават през черен горски път, където са по-защитени от дърветата, а това затруднява транспорта.

Освен това, отново сателитни снимки показват, че руските сили изграждат защитни съоръжения между Донецка и Луганска област, въпреки че ЧВК Вагнер вече 3 месеца се мъчат да влязат в Бахмут. Това подсказва, че руското командване се опасява от контраатака предвид и случващото се в Луганска област.

В Донецка област беше свален и руски щурмови хеликоптер Ка-52, като видеокадри от случилото се напълниха социалните мрежи. В Телеграм руски пропагандисти пишат, че това бил най-ефективният руски екипаж на Ка-52, двама от членовете на който имали 6 ордена за храброст. В събота, 3 декември, украинците свалиха и руски изтребител-бомбардировач Су-34, а от руска страна също съобщиха за свален украински самолет. 

Използваната отдавна като информационно оръжие на Кремъл RT публикува кадри, показващи украинска атака при Пески, в северозападните покрайнини на Донецк – атаката е отбита от батальон "Сомалия" на милициите на т.нар. ДНР, твърди руската пропагандна медия. Тази атака обаче също показва как инициативата на бойното поле постоянно се променя.

Руски данни: Украинците приближават Кремена. Първо украинско знаме на изток от Днепър (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com