НА ЖИВОВойната в Украйна

Зимна спасителна експедиция по море донесе нови корабни придобивки на НИМ (СНИМКИ)

1567

В последните дни на 2022 година, на 23-и декември, екип на Центъра за подводна археология (ЦПА), ръководен от директора гл. ас. д-р Найден Прахов, успя да извади от дъното на българското Северно Черноморие два броя железни корабни оръдия и десетки амуниции на повече от 200 години. Спасителната експедиция се осъществи в продължение на тридесет часа при затруднени условия като ниска видимост, студени води и сложна техническа логистика.

Експедицията е част от дълго замислян и успешно реализиран проект на ЦПА и Националния исторически музей с научен консултант проф. д-р Иван Христов, зам. директор на музея. Оръдията са открити от д-р Прахов през 2021 г. по сигнал на д-р Дамян Дамянов, но едва в края на миналата година, благодарение на подкрепата на Министерство на културата, корабните артефакти са спасени и пренесени в Националния исторически музей.

За успешната реализация на проекта лична заслуга имат зам.-министъра на културата доц. д-р Пламен Славов и г-жа Екатерина Джумалиева, директор Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ в МК. Екипът от водолази получи съдействие и от директора на Историческия музей в гр. Каварна, г-н Пенко Георгиев и служители на Гранична полиция.

По първоначален анализ оръдията се датират в края на XVIII – нач. на XIX век. Те са били част от въоръжението на линеен тримачтов кораб потънал при неизяснени обстоятелства на север от нос Калиакра. От съображения за сигурност точното място на откриване на предметите се пази в тайна.

Освен подводно проучване и изваждане от дъното на Черно море на оръдията, в задачите на проекта е включено рентгенографско изследване и консервиране на корабните останки в Централната лаборатория по консервация и реставрация на НИМ.

През 2023 г. оръдията и други части от инвентара на кораба ще бъдат експонирани в лапидариума на НИМ. Според проф. Иван Христов благодарение на доброто сътрудничество между Центъра за подводна археология и музея ще бъде обогатена и разширена зоната на лапидариума, представяща морското археологическо богатство на България. НИМ притежава най-голяма колекция от котви и щокове. С последните морски артефакти се поставя началото на колекция от западноевропейско, руско и турско корабно въоръжението, намерено на дъното на Черно море.

Вижте снимки на ОТКРИТИЯТА В ГАЛЕРИЯТА ТУК

Археолози разкриват тайните на мистичен манастир в Ахтопол (СНИМКИ)

За трета поредна година екип на Националния исторически музей, под ръководството на директора на музея - доц. д-р Бони Петрунова, старт...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Арт

Алиансът за развитие на творческите...
"Голата" статуя "Давид" на Микеланджело...
Уникални стол-маса, полуколело...
ANIVENTURE COMIC CON обяви първите...
Имерсивният спектакъл "НЕОТОПИЯ"...
Камен Донев: Словото ни извисява,...
"American Art" в галерия Vivacom...
Най-големият фестивал за татуировки...
Арт Галерия Le Papillon представя...
Диана Димитрова откри новата...
Почина карикатуристът Георги...
Продадоха шедьовър на Кандински...

Последни новини