Знаете ли до колко години расте човек?

75663
Знаете ли до колко години расте човек?
Снимка: iStock

Бърз отговор: средно до 27 години.

Височината на човека се счита разстоянието от върха на главата до равната част на краката. Струва си да се отбележи, че тялото на всеки човек е уникално по свой начин, но всички ние растем на няколко етапа, което многократно се потвърждава от множество изследвания на учени.

Първият етап се нарича преходна възраст и настъпва на възраст около 11-13 години за момичетата и 12-14 години за момчетата - тялото се преструктурира, започва пубертетът.

Втора преходна възраст, е на 19-20-годишна възраст, когато ресурсите на тялото се преразпределят и изразходват за укрепване на онези системи, които са придобили сила, тоест нервна, кръвоносна и т.н.

Третият и последен етап на растеж настъпва на около 23-27 години, но е индивидуално и в някои случаи развитието може да спре дори на 18 години.

Какво влияе на растежа?

Промяната в растежа се дължи на хормона соматотропин, който предизвиква активно клетъчно делене в човешкото тяло. Секрецията му намалява с възрастта и става минимална при възрастните хора. Колко расте човек зависи от много фактори – генетика, начин на живот, хранене, климат и условия на околната среда. Според изследователи, около 80% от колебанията във височината са свързани с генетиката. Общо учените са открили 180 гена, които са отговорни за този процес. Влияние оказват и стресът, липсата на сън, болестите, физическата активност и нивото на слънчевата радиация.

Известно е, че с течение на времето човечеството "нараства". Така например през миналия век средният ръст на човек в целия свят е бил 160 см, сега тази цифра се е увеличила до 165. В същото време мъжете са по-високи от жените, главно поради дължината на техните крака.

Много експерти, отговаряйки на въпроса до каква възраст расте човек, са съгласни, че този процес спира на около 25 години.

До каква възраст растат момичетата?

При момичетата най-активният растеж настъпва през пубертета и започва на 10-11-годишна възраст. Този процес завършва на възраст 16-18 години.

До каква възраст растат момчетата?

Момчетата са малко по-различни. Техният пубертет започва по-късно от този на противоположния пол, така че растежът обикновено е по-малък до 14-годишна възраст. След това започва фазата на активно развитие, която продължава до 18-годишна възраст. През това време тийнейджърите по правило изпреварват връстниците си в сантиметри.

Периоди на растеж или защо единият е по-висок от другия

Когато се роди дете, ръстът му обикновено варира от 46 до 55 см. След това, постепенно, дължината на тялото се увеличава. До края на първата година бебето може да порасне до 70-80 см. Това се счита за периода на първото разтягане. След това започва етапът на закръгляване, растежът се забавя до около 3 години. Следващият скок настъпва на 5-7 години, когато дължината на тялото се увеличава с 5-10 см годишно, след което процесът отново става по-бавен.

Най-активният растеж настъпва през пубертета и се нарича трети период на разтягане. През следващите години се формират окончателните размери на тялото.

Превод: ria.ru

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Пица, торти, хляб, макаронени изделия: Разболява ли ни наистина глутенът?

Колко градуса трябва да е в помещението, ако искаме перфектни козунаци?

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com