Знаете ли какво е старото име на Асеновград?

56462
Знаете ли какво е старото име на Асеновград?
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Градът на Асеня, както наричат Асеновград, е най-големият необластен град в България и най-големият град в Родопите, известен с уникалните си обичаи, познат като град на булката, историческите паметници и като Малкият Йерусалим заради многото църкви, манастири и параклиси в града и селата от общината.

Асеновград има богата история, славно минало и е запазил артефакти от различни епохи, които привличат посетители от България и от цяла Европа. Над Асеновград гордо извисява снагата си крепостта Петрич, наричана Асенова – най-интересният и просъществувал най-дълго време паметник на културата в Асеновград.

Знаете ли какво е старото име на Ловеч?

Град Ловеч, разположен в Предбалкана в централната част на Северна България, е едно от най-старите населени места у нас, един от първит...

Животът в крепостта е съществувал от най-дълбока древност. Тя е изградена на непрестъпна скала в началото на прохода, свързващ Тракия с Беломорието, което дава наименованието ѝ Петрич, което ще рече камък, а фактът, че крепостта е играла ключова ролята за отбраната на Второто българско царство по време на цар Иван Асен II, обяснява защо наричат Асеновград градът на Асеня, град на цар Иван Асен. Преди да бъде наречен на името на цар Иван Асен II градът е носел други имена. Кое е старото име на Асеновград и само едно ли е то, имайки предвид многовековната и богата история на селището?

Старото име на Асеновград

Асеновград е основан през 7 век пр.Хр. под името Стенимахос. Това е старото име на Асеновград, което в различни периоди се среща по различен начин, с малки промени. В турския регистър от 1576 г., както и в пътепис на Люкас, срещаме Асеновград като Станимака – тоест със старото име на Асеновград, което е леко променено и което градът носи до 1934 година.

Станимака, 1924 г. Public Domain

Името Станимака произхожда от гръцки език – Στενήμαχος, Стенимахос. През 1934 г. Станимака е преименувана на Асеновград в чест и в памет на цар Иван Асен II.с Указ 2820 на МС.

Произход на старото име на Асеновград

Знаете ли какво е старото име на Казанлък?

Казанлък – градът на розите, има стара история, която започва със създаването на първото селище, разположено на територията на дн...

Станимака се счита за побългарен вариант на гръцкото Стенимахос. Някои изследователи свързват произхода на името с „истеомахи“, тъй като се счита, че градът е основан след множество битки, които на гръцки език се наричат „махи“, на преселниците от Истиеа. Според тези изследователи старото име на Асеновград не е едно и той се е наричал още Стеимахи, Стенимахос, Станимахи, преди да бъде наречен Станимака.

Други изследователи твърдят, че старото име на Асеновград произхожда от „стеномахос“ (στενομάχος) – от гръцки произход и значещо в превод „бой на тясно място“.

Трети изследователи вярват, че през 10-11 век е живяла историческа личност – неизвестен герой, наречен Стенемахос, на когото е кръстен града.

Независимо какъв е произходът на името Станимака, ясно е, че това е старото име на Асеновград, с което градът се споменава в исторически извори, писмени документи и се е използвало най-дълго, преди да бъде прекръстен през 1934 година на Асеновград.

Знаете ли какво е старото име на Варна?

Варна, морската столица на България, най-големият град на Черноморието и третият по големина град в България, има стара история. Считат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Параноици: Зодиите, които винаги мислят, че партньорът им изневерява

Мразят самотата: Тези зодии винаги са във връзка

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

7 съвета за избор на цветове за стените вкъщи

Невероятни: Това е жената с най-красивите очи в света (СНИМКИ)

Причини защо да не гладите спалното си бельо

Съберете цифрите си на раждане и надникнете в бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com