Знаете ли кое е най-голямото училище в България?

32594
Знаете ли кое е най-голямото училище в България?
Снимка: iStock

Когато говорим за училище и образователен процес, едва ли големината на училищната сграда или броят ученици са решаващ фактор за качеството на образование. Не можем да пропуснем факта обаче, че щом училището е най-голямото по брой ученици, то вероятно това съвсем не е случайно, а е съзнателен избор на родителите, припознаващи дадено училище като изключително добро и подходящо за децата им. Ето защо въпросът кое е най-голямото училище в България не е безсмислен, а намеква за предлагано високо качество на обучението. Искате ли да разберете повече за най-голямото училище в България и историята му?

Най-голямото училище в България – традиции и история

Най-голямото училище в България, което днес обучава почти 2300 ученици, е наследник на Трета мъжка гимназия, отворила врати през 1907 г., което го прави училище с над век история и традиции. Името му е променяно няколкократно. III мъжка гимназия е преименувана на 18-то средно смесено училище, а настоящото наименование „Уилям Гладстон“, което училището е носело и по-рано, се възстановява през 1992 година в памет на Гладстон, защитил българите по време на Априлското въстание. 

Знаете ли кое е най-скъпото училище в България?

18 СОУ „Уилям Гладстон“ в София към момента е най-голямото училище в България, но това далеч не е единственото, което го отличава и прави предпочитан избор на място за придобиване на знания. Още от своето създаване училището се счита за престижно, предлагащо добър старт в живота, отлични образование, дисциплина, възпитание и отлично педагогическо отношение. Учителите били ерудирани специалисти, завършили основно извън България – в Русия, Германия, Австрия. Сред имената им ще срещнем тези на Николай Лилиев – поет, Добри Христов – известен композитор, името на създателя на химна на Родината ни и на редица други българи, оставили в историята ни и други следи освен учителствуването им. За изключителния си принос и успехи най-голямото училище в България е отличено с орден „Кирил и Методий” I степен през 1957 година и с орден „Георги Димитров” през 1982 година.

Историята на Трета мъжка гимназия започва като наследник на 2 трикласни училища в софийския квартал „Ючбунар“, клонове на Първа държавна мъжка гимназия. Годината е 1907-ма. Сградата, в която се помещава и до днес, е построена през същата 1907 година. Проектът е на архитектите Кирил Маричков и Георги Фингов, а днес е паметник на културата от местно значение. През страшните години на Първата световна война училището функционира като болница. По-късно е издигната и пристройка в източното му крило, но бомбардировките през 1944 година го засягат, като са дадени и човешки жертви.

Любопитен факт е, че редица видни личности са завършили образованието си именно в най-голямото училище в България, сред които Христо Смирненски, Ицках Финци, Иван Костов, Захари Бахаров и дори Тодор Живков.

Странните забрани в американските училища

Какво предлага най-голямото училище в България днес?

Най-голямото училище в България и днес носи престижа от миналото и продължава да дава образование с високо качество, да предлага добри шансове за развитие на децата чрез участие в проекти по различни национални, европейски и международни програми включително програми за обмен като например тези с Китай и Южна Корея. Профилът на най-голямото училище в България е свързан с изучаването на чужди езици, като особено място е отделено не само на европейските, но и на източните езици и култури. В 18 СОУ „Уилям Гладстон“ се преподават редки езици като корейски, японски, китайски, арабски. Отличителен белег на най-голямото училище в България е и технологичното обезпечение и иновативният подход, които го превръщат във високотехнологичен образователен център за европейски и източни езици и култури.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com