Знаете ли кой е най-топлият град в България?

23843
Знаете ли кой е най-топлият град в България?
Снимка: Кирил Котев

Като държава с множество високопланински населени места, България се слави с благоприятни за отдих, туризъм и бягство от летните жеги китни села и градове, където температурите дори лятото рядко превишават 25 градуса. Разбира се в страната ни има и градове, от които лятото мечтаем да избягаме заради жегата и парещите лъчи на слънцето, които в съчетание с асфалта, бетона и сградите създават усещането за пещ. Сред най-топлите градове у нас са разположените на юг и в област Благоевград, а най-топлият град в България е Сандански – град с минерални извори, носещ името на Яне Сандански, разположен в Югоизточна България в област Благоевград.

Сандански – най-топлият град в България

Полегнал в подножието на Пирин – в Санданско-Петричката котловина, със средна годишна температура от 14 градуса, мека зима почти без валежи, през която много рядко и само за кратко се натрупва тънка снежна покривка, горещо лято и много топла пролет, Сандански е първенецът, когато говорим за високи температури на въздуха. Това съвсем не е учудващо, като се има предвид, че продължителността на слънчевото греене е цели над 2 450 часа годишно. Сезонните и денонощните температурни амплитуди са малки, а валежите са предимно през зимния сезон и са основно от дъжд. Надморската височина е само около 240 метра, въпреки че градът е много близо до Пирин планина – в подножието ѝ.

Името на кой наш град означава „бели момичета“?

Най-топлият град в България и минералните му води

Сандански е известен не само с това, че е най-топлият град в България, но и с условията си за отдих, туризъм и СПА лечение с минерална вода. Градът е подходящо място за релакс, профилактика и отдих на страдащите от дихателни алергии и особено за пациентите с астма, тъй като се смята за кътчето от България с най-малко полени, предизвикващи алергичните реакции, както и с изключително ниска влажност на въздуха – средно около 66%, което също е благоприятно за пациентите с дихателни проблеми. Благоприятното въздействие на климата в Сандански върху заболяванията на дихателната система му дава правото да се нарича „природен санаториум“ за лечение на заболявания на дихателната система. Над 80 извора с температура 42 – 81 °C в района на Сандански, 20 от които в самия град, обуславят развитието му като балнеоложки център, посещаван от хиляди туристи всяка година. Именно минералните води и мекият благоприятен климат са основните фактори, които обуславят заселването по тези земи още в дълбока древност – през 2 век пр.Хр.

Кой е най-големият морски град в България?

Любопитен факт за Сандански, който прави впечатление, е, че за разлика от редица други малки градове в България, Сандански не се обезлюдява. Последните преброявания на населението сочат, че броят местни жители се запазва сравнително постоянен. Вероятно благоприятният и мек климат, минералните извори и възможностите за бизнес и работа обуславят това. Данните от преброяването на населението през 2001 година сочат дори неговото увеличение в сравнение с данните от преброяването от 1992 година.

Най-топлият град в България по Черноморието

Колкото и да е горещо, морето си е море, температурите съществено се различават от тези в големите прашни градове във вътрешността на страната. Ако се чудите кой е най-топлият град в България, разположен на морския бряг, той е Ахтопол. Класацията е неофициална, но Ахтопол безспорно е морският първенец със средна дневна температура на въздуха през летните месеци от около 28 градуса. В сравнение с 40-градусовата жега, които очаква Сандански, е направо прохладно, нали?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се почиства запушена цедка на кафемашина?

Кои са най-известните участници в Първата българска легия?

Каква е била традиционната българска закуска в миналото?

Каква е основната разлика между белка и златка?

Каква е основната разлика между винена и гроздова ракия?

От коя фолклорна област идва правото хоро?

Защо жените получават синини по краката без причина?

Опасни растения за котките, които се намират във всяка цветна леха

5 начина, по които социалните мрежи убиват любовния ви живот

Кои са късните пролетни цветя?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com