Знаете ли коя планина се намира между България и Сърбия?

98651
Знаете ли коя планина се намира между България и Сърбия?
Снимка: RÜŞTÜ BOZKUŞ / Pixabay

Обичате планините? А познавате ли ги? Знаете ли коя къде се намира и какво е характерно за нея? Какво може да ви предложи и какво да не пропускате, катерейки я с раница на гърба? Например знаете ли коя планина се намира между България и Сърбия? Светиниколската планина. Ако не се чували за нея, ще ви успокоим – не сте единствени, но може да поправите това.

Светиниколска планина – красота и туризъм между България и Сърбия

Получавайки отговор на въпроса „Знаете ли коя планина се намира между България и Сърбия?“, вероятно ви е станало любопитно каква е тази планина и искате да узнаете повече за нея. Светиниколска планина се издига в най-западната част на Стара планина и през нея преминава границата между Родината ни и съседна Сърбия. По-голямата част от планината се намира в Сърбия, но пък първенецът ѝ – най-високият връх в Светиниколска планина, се издига у нас. Това е връх Хайдушки камък, висок 1720 метра. Вторият по височина връх е на сръбска територия и е Орлов камък, малко по-нисък от първенеца – 1696 метра.

Любопитен факт е, че въпреки че по-голямата част от планината е в Сърбия, по-високите върхове и върховете като цяло са разположени в България. Сред тях освен Хайдушки камък са и Кота, Ветрен, Жребче и други. Част от тях са привлекателни туристически обекти и любими на планинарите. Хижи няма, но това не спира жадните за планински преходи и красиви гледки да се отправят натам.

Знаете ли коя е най-дългата планина в света?

Хайдушки камък – най-високият връх в Светиниколска планина

През този връх преминава границата на страната ни със Сърбия. Интересно за него е, че е изграден от палеозойски скали. Богат е на иглолистни и широколистни гори, а гледката, която предлага, си заслужава. Затревен е, бъдете внимателни, тъй като тревата може да е висока на места, както и да ви подлъже и създаде опасност. Скалите също не са безопасни, не приближавайте по тях към пропаст и високи места. В тревите може да се крият и нежелани влечуги, високите обувки са желателни.

На връх Хайдушки камък може да видите сръбски граничен знак, както и геодезическа маркировка, не ги бъркайте с паметници или останки от отминали времена.

Знаете ли къде падат най-малко валежи в България?

Една от най-любимите гледки от върха е към двете Турли. Двата върха, наподобяващи женска гръд, се извисяват над с. Върбово, а зад тях има възвишение, под което се крие град Белоградчик. На името на тези върхове сърбите наричат тамошните хора не българи, а турлаци.

Друг любопитен факт е, че това не е единственият връх у нас, носещ името Хайдушки камък. В района на село Сини връх в община Асеновград се извисява известен и любим на туристите връх, завладяващ с мистиката и природата си, носещ същото име. Не ги бъркайте, върховете са далеч един от друг и в различни планини на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Непирятни моменти в офиса, които развалят работния климат

9 симптома на начална депресия - проверете дали ги имате

Защо се посипва сол пред входната врата

Кои птици са в групата на прелетните

Кои са топли и кои студени цветове

Кои планети в Слънчевата система са газови гиганти

Житейски илюзии: 3 токсични нагласи, от които трябва да се отървете преди 30-годишна възраст

Знаете ли кои храни са най-богати на фибри

Знаете ли кои са седемте чудеса на света

Пазете нервите си: 5 съвета от тибетски монах, за да се отървете от стреса на работното място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com