Знаете ли колко морета има в света? Кое да посетите това лято – част 1

35614
Знаете ли колко морета има в света? Кое да посетите това лято – част 1
Снимка: iStock

Отпуската ви предстои и се колебаете дали да се насладите на водите на Черно море, или да посетите съседна Гърция? Защо да ограничавате избора си само между две морета? Ако не знаете колко морета има в света, то ще ви кажем, че са цели 57. Към кое ще потеглите това лято?

Колко морета има в света и с какво се отличават най-близките до нас?

Освен колко морета има в света, за да направите най-добрия според вкуса и очакванията ви избор на морска дестинация за това лято, следва да сте информирани с какво се отличават всяко едно от тези 57 морета. Без да се налага да напускате границите на Европа и да пътувате твърде дълго, може да се насладите на едно от цели 18 морета. Континентът ни, макар сравнително малък, е на второ място по брой морета, които мият бреговете му, в света. И тъй кат ще ни е трудно да ви разкажем за всички 57, ще се ограничим до най-близките – тези 18 в Европа.

1. Средиземно море

Наричано е в миналото „Mare Mediterranea“, което в превод значи море по средата на Земята вероятно защото е разположено между Европа, Азия и Африка. Част от Атлантическия океан, Средиземно море е сред най-предпочитаните за отдих и туризъм през лятото. Гърция и Турция, чиито брегове се мият от Средиземно море, са атрактивна и успешна лятна дестинация, привличаща туристи не само от България и Европа, но и от целия свят. Сред най-важните източници на приходи за много средиземноморски страни е именно туризмът. Любопитен факт е, че Средиземно море е остатък от древния океан Тетис. Днес Средиземно море включва 7 по-малки морета, а на него излаз имат цели 23 европейски държави. Ако желаете да почивате на Средиземно море, може да избирате сред тях, като Турция, Гърция, Испания и Малта са особено популярни.

2.    Черно море

Сигурни сме, че знаете всички предимства и недостатъци на родното море, както и че имате любима Черноморска дестинация. Не забравяйте и че Черно море предлага благодарение на Странджа уникално преживяване 2в1 – море и планина за пълна наслада и релакс.

Тайнственото „млечно море“ за първи път е запечатано на камера

3.    Северно море

Обичате водните спортове и особено ветрохотството и уиндсърфинга? Грабвайте куфара за Северно море, където ветровете създават благоприятни условия за практикуването им. Разположено между Британските острови и Скандинавския полуостров, то е от ключово значение за транспорта и риболова на континента. Бреговете му са богати на природни резервати, а ако решите да му се насладите, може да изберете една от следните туристически дестинации – Дания, Германия, Белгия, Нидерландия.

4.    Балтийско море

Разположено в Северна Европа, това море се отличава със слаба соленост на водата, което създава опасност от дебела ледена покривка и прави корабоплаването истинско изпитание. Балтийско море къпе бреговете на Русия, Естония, Литва, Латвия, Германия, Полша, Дания, Швеция и Финландия. Ако искате да се насладите на това море, следва да се насочите към някоя от тези страни.

5.    Тиренско море

Море и културен туризъм в едно? Италия и Тиренско море, което е част от Средиземно море, е мястото за това двойно удоволствие. Тиренско море заради ключовото си местоположение играе важна роля за търговията. Водите му се използват и за риболов, също както за туризъм, като тези два отрасъла допринасят за икономиката на държавите, до чиито брегове достига Тиренско море.

6.    Адриатическо море

Мечтаете за пътешествие до Сан Марино, Словения, Хърватска или Черна гора? Топло средиземноморско гостоприемство и Адриатическо море ви очакват там. Води в небесно син цвят, гледки, спиращи дъха, невероятни плажове, острови и бели плажни ивици – всеки ще открие онова, за което мечтае.

Най-дълбокото море и островите на „екстремалното щастие“

7.    Йонийско море

Част от Средиземно море, Йонинско море ви очаква в Гърция, Италия и Албания. За да се насладите на прозрачните му води, може да посетите една от следните известни туристически дестинации – Корфу, Кефалония, Лефкада, Сицилия, полуостров Саленто, Игуменица, Патрас. Естествено има и десетки други местенца, на които да се насладите не само на морската шир, но и на национални резервати, живописни селца, новоизлюпени костенурчета, гъсти борови и маслинови горички, шумни водопади. Прекрасно, нали?

8.    Егейско море

Мечтаете за лукс, перфектно обслужване и чиста морска вода? Насочете се към Егейско море. Курортите в Гърция и Турция, разположени по брега му, се славят с чудесното обслужване, което предлагат на туристите. Егейско море е и раят за любителите на подводното снимане и гмуркане.

Следва продължение…

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Да обиколиш целия свят за малко пари: Данаил Алеков ни разкрива тайната (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия