Знаете ли колко са камбаните на „Александър Невски“?

11185
Знаете ли колко са камбаните на „Александър Невски“?
Снимка: Motorola

Със сигурност сте чували камбаните на храм-паметник „Александър Невски“ независимо дали на живо, или по телевизията. Малцина от вярващите обаче знаят, че дължим медения им глас на отрудените ръце на Мария Зъбова – дама на преклонна възраст, която до съвсем скоро изкачваше витата стълба с 220 стъпала до камбанарията, за да бие камбаните на „Александър Невски“. Предвид броя, размера и теглото на камбаните на „Александър Невски“, както и че е възможно единствено ръчно биене, тъй като записът на неповторимите им гласове се оказва невъзможен, това съвсем не е лесно и са необходими трима души, за да чуем ангелския глас на камбаните. От далечната 1982 година биенето на камбаните на храм-паметник „Александър Невски“ е привилегия и отговорност на Зъбова и помощниците ѝ, която отстъпва на друг святото дело едва след като прехвърля 90-те си години.

Колко  са камбаните на „Александър Невски“

На камбанарията на храм-паметника са разположени 12 камбани, чиято обща маса е внушителните 23 тона. Камбаните са дело на руски майстори, изработени са в Москва и са дарени на храма. Биенето винаги е ставало ръчно, запис на специфичния камбанен звън на  камбаните на „Александър Невски“ не е удачен.

Знаете ли кой е Александър Невски, на когото е кръстен най-големият храм в България?

Как се бият камбаните на „Александър Невски“?

Освен че се бият на ръка след дълго и трудно изкачване по витата стълба към камбанарията на повече от 50 метра височина, Мария Зъбова открехва и вратичката към тайната как се бият камбаните, как успява да изкара от тях свещения им глас. Голямата камбана, малките, средните, най-тежките – това е редът, по който светите гласове на камбаните огласят притихналия град или разкъсват градския шум, за да пробудят вярващите, да благословят идването на Спасителя и да утихнат в мощните удари на най-тежките камбани, създаващи  усещането за безвремие, за вечност, тъй както вечен е и Спасителят.

Историята  на храм-паметник „Александър Невски“

Идеята за построяване на храм в памет на героите, пролели кръвта си за свободата на България, храм, който да е паметник на руското дело, на царя-освободител и на свободна България, е на Петко Каравелов и се заражда по времето, в което е депутат в Търновското учредително народно събрание. Година по-късно е избрано място за строеж на храма – София – столицата на свободна България. Изминават още три години до полагане на първия камък на 19 февруари 1882 г. Датата не е избрана случайно. Тя съвпада с годишнина от възцаряването на руския цар Александър II и с деня на подписването на Санстефанския мирен договор. Цели 12 години изминават от първия камък до самото започване на строежа, години, необходими за подготвяне на план на сградата, проектиране и събиране на средства за светлото дело. Храм-паметник „Александър Невски“ е издигнат в годините между 1904 и 1913, като тогава е и украсен. За първи път камбаните отекват из софийските улици на 13 март 1913 г. – денят, в който е превзет Одрин.

Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" отбелязва своя храмов празник

Името си „Александър Невски“ храмът получава през декември 1921 г. с решение на ХIХ-то Народно събрание. В храма обаче не се служило и той не бил осветен. След дълги перипетии през 1924 година „Александър Невски“ е осветен, а за наместник назначен Максим – пловдивски митрополит и председател на Светия Синод в онези години.

Днес в храм-паметник „Александър Невски“ се съхранява и частица от чудотворните мощи на св. Александър Невски, пред която можем да се поклоним, дарена на храма от Светия Синод на Руската православна църква през 1998 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com