Знаете ли къде в тялото се намира "турското седло"?

13728
Знаете ли къде в тялото се намира "турското седло"?
Снимка: iStock/Guliver

Турското седло е анатомично образувание, което представлява част от клиновидната кост, участваща в образуването на основата на черепа и има външна прилика със седлата на турските ездачи, откъдето е получила името си.

В ямката на турското седло се намира хипофизната жлеза - ендокринна жлеза, която произвежда хормони, които участват в регулирането на растежа и развитието на органите, редица метаболитни процеси в организма, както и координацията на функционирането на органи и тъкани. Хипофизната жлеза е отделена от черепната кухина чрез процес на твърдата мозъчна обвивка - диафрагмата на турското седло.

Турското седло при нормални възрастни има сагитален (разстояние между двете най-отдалечени точки на предната и задната стена на седлото) размер от 9-15 mm. Вертикалният размер се измерва по перпендикуляра, възстановен от най-дълбоката точка на дъното до интерфеноидалната линия, която съответства на положението на съединителнотъканната диафрагма на седлото и обикновено е 7-13 mm.

Кога мозъкът започва да остарява безвъзвратно?

Обикновено хипофизната ямка е отделена от субарахноидалното пространство от твърдата мозъчна обвивка. Тази твърда мозъчна обвивка се нарича диафрагма на sella turcica. Хипофизната жлеза се намира в хипофизната ямка. Хипофизната жлеза е свързана с хипоталамуса чрез крака на хипофизната жлеза.

В диафрагмата на турското седло има дупка, през която преминава този крак на хипофизната жлеза. В областта на турското седло зрителните нерви и зрителните пътища частично се кръстосват, образувайки хиазма, която е покрита с пиа матер и има следните размери: дължина 4-10 mm, ширина 9 —11 mm, дебелина 5 mm.

Хиазмата граничи отдолу с диафрагмата на турското седло, отгоре (в задната част) - с дъното на третата камера на мозъка, отстрани - с вътрешните каротидни артерии, отзад - с фунията на хипофизата.

Хората с наднормено тегло с често главоболие и световъртеж дълго време не могат да намерят корена на проблема. И честно казано, не всички лекари могат да го направят. Случва се, без да открият причината, те просто ви съветват да пиете витамини. Това, разбира се, помага, но не за всички и не винаги. И тогава би било полезно да проверите „турското седло“ в мозъка.

Тези храни свиват мозък, спрете още днес да ги ядете!

Този анатомичен орган на черепа е отговорен за много функции:

- допринася за производството на "правилните" хормони;

- влияе върху височината и теглото на човек;

- отговаря за редовния менструален цикъл при жените и потентността при мъжете;

- контролира работата на ендокринната, нервната и зрителната системи на тялото.

Хипофизната жлеза не запълва напълно свободното пространство на турското седло: малка част от него се отклонява към цереброспиналната течност. Именно когато секретът на мозъчните мембрани заема повече място, отколкото трябва, говорим за празно турско седло, което се образува в мозъка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com