Знаете ли защо лекарите хапват чесън веднъж седмично?

6305
Знаете ли защо лекарите хапват чесън веднъж седмично?
Снимка: Maison Boutarin / Pixabay

Много хора обичат чесъна. Той не е просто вкусно допълнение към почти всяко хранене, но е и чудесно за вашето благосъстояние! Продължете да четете и разберете защо яденето на чесън е толкова полезно за вас.

1. Здрави зъби

Изследванията показват, че чесънът може да бъде добро алтернативно лечение при възпалени венци. Освен това чесънът по природа има антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства. И това важи и за всички малки организми, живеещи в устата ви и евентуално влияещи на вашето здраве.

2. Чувство за монтажник

Тренирате много активно? Опитайте да добавите повече чесън към вашата диета. Изследванията показват, че олиото от чесън ще облекчи натоварването на сърцето ви по време на тренировка.

Любопитно е, че древните гърци са предписвали чесън на (оригиналните) олимпийски спортисти и хора, ангажирани с тежък физически труд.

3. Свойства против стареене

Доказано е, че чесънът работи срещу „оксидативния стрес“ и с това забавя самия процес на стареене. Най-просто казано: ние порастваме и започваме да изглеждаме по-възрастни, защото телата ни преобразуват храната и кислорода в енергия. Въпреки това, понякога тялото ни ще бъде твърде активно в този процес и ще унищожи други клетки в процеса. На свой ред кожата ни става по-отпусната, а мозъкът - по-бавен. Това са последиците от „оксидативния стрес“.

В тези случаи чесънът може да бъде полезно допълнение към вашата диета. Силно ароматният чесън кара тялото ви да увеличи производството на вещества в кръвта, които се противопоставят на прекаленото окисляване на клетките в тялото ви. Тези вещества са известни като антиоксиданти. По този начин чесънът помага да се забавят физическите признаци на стареене!

4. Чесънът ви прави по-привлекателни

Никога не правете това с климатика си, хаби повече ток

През горещите летни дни няма нищо по-хубаво от климатик, който разпръсква чудесно хладен въздух в целия дом. Когато не понасяте топлина...

Това може да е в противоречие с вашите инстинкти, но е вярно. Разбира се, всички сме запознати с ефекта на чесъна върху миризмата на дъха ви. Но знаете ли, че миризмата на тялото ви също се влияе от него? Изследвания от 2016 г. показват, че влиянието на чесъна върху телесната ви миризма всъщност е предимно положително. Участниците в тест за мирис описват ароматите на хората, които са яли чесън, като „по-малко интензивни“ и „по-привлекателни“. Това може да се дължи на антимикробните свойства на чесъна. Бактериите, които причиняват неприятната миризма на пот, се намаляват от чесъна в тялото ви. Имайте предвид: това работи най-добре, когато ядете чесън в деня преди вашата среща. Разбира се, няма да препоръчаме да ядете чесън непосредствено преди това.

5. Пресен чесън за вашата имунна система

Фактът, че чесънът може да допринесе за здравето ни, е известен на нашите баби и дори техните баби (и техните баби преди на това). Знае се от векове, че растението има свойства, които действат срещу бактерии, вируси и гъбички. За максимален тласък на имунната ви система обаче ще трябва да ядете чесъна си суров. Когато се реже или смачква чесънът, той отделя „алицин“. Това вещество има много ползи за вашето здраве, но при загряване на чесъна ще загубите по-голямата част от алицина.

6. Чесън срещу високо кръвно налягане

Към този момент всички сме запознати с опасностите от високото кръвно налягане. Също така продължаваме да научаваме повече за ролята, която играе холестеролът за това. Ето защо в наши дни доста често ще чувате за продукти, за които се твърди, че намаляват холестерола ви. Чесънът също е един от тези продукти. Многобройни проучвания показват, че дневният прием на чесън ще има дългосрочни ефекти при понижаване на холестерола. Разбира се, ако се борите с някакво сърдечно-съдово заболяване или повишени нива на холестерол, винаги трябва да получите съвет от специалист. Чесънът може да повлияе на резултата като цяло, но не е лек!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com