Знаете ли каква миризма отблъсква котките?

43418
Знаете ли каква миризма отблъсква котките?
Снимка: iStock

Каквото и да казва някой, но котките са много деликатни персони. Както хората, те също имат своите любими и по-малко любими аромати. Това обстоятелство може да се използва за възпитанието им.

Ако котката има навика да посещава места, където не трябва да бъде, или ходи не до своята тоалетна, а в уединени ъгли (в чехлите ви, под леглото, и не само там), е много лесно да я отучим от невъзпитаното й поведение. Достатъчно е да поръсим на тези места най-нелюбимите й аромата.

Какви миризми отблъскват нашите мяукащи домашни любимци?

1. Парфюми

Вярно, че не всички котки са яростни противници на тоалетната вода и парфюма на любимия човек - но повечето от тях имат негативно отношение към подобни резки ухания. Ако сте любител/ка на парфюмите, но искате котката с удоволствие да се гушка в ръцете ви, трябва да избягвате прекалено наситените аромати.

2. Цитрусови

Това е силен алерген за нашите пухкави приятелки, затова те инстинктивно избягват подобни аромати. Ако котката започне да използва погрешни места за своя тоалетна, най-добрият вариант да я отучите от този лош навик е да разпръснете там кори от лимон, портокал или грейпфрут.

3. Строителна химия

Планирате ли ремонт? Не забравяйте, че миризмите на боя, лак или лепило може да дразнят вашата мъркаща писанка. Уверете се, че през този период тя е в проветриво помещение.

10 сигурни знака, че вашата котка ви обича

4. Алкохол, спиртни тинктури

Котките са категорични трезвенички и въздържателки. Ако сте болни и се мажете със смес на алкохолна основа или се приберете от весело парти, обгърнати в ухания на коняк, уиски, водка, ром или текила, не се изненадвайте, че котката ви не иска да спи при вас. Такива аромати не са особено приятни за нея.

5. Етерични масла, особено лавандула и розмарин

Всички етерични масла имат остра миризма, но котките особено не харесват лавандула и розмарин. Тези миризми също може да се използват за обезкуражаване на вашата домашна любимка да ходи на места, които не са предназначени за нея. Достатъчно е да поръсите повърхността им с етерично масло и тя за нищо на света няма да припари там.

6. Евкалипт и рута (седефче)

Някои растения, чиято миризма хората намират за приятна, предизвикват рязко отхвърляне от страна на котките. Сред тези растения особено са им неприятни ароматите на евкалипт и на билката седефче (рута). Някои хора, които не искат котки да използват градината им за тоалетна, отглеждат тези растения като нетоксичен репелент против тях.

Kотките, които не пускат косми и не предизвикват алергии

7. Лук, чесън, билкови подправки

Е, тук няма нужда да ви обясняваме защо. На вас също няма да ви хареса да общувате с човек, от който се излъчват специфични чеснови ухания.

8. Оцет и битова химия

Изпаренията на такива вещества са много опасни за чувствителния котешки нос. Те предизвикват алергична реакция и силно дразнят лигавицата - затова котките, следвайки здравословния си инстинкт, избягват контакт с подобни съединения.

9. Замърсена котешка тоалетна

По начало котките са големи чистофайници – спомнете си само по колко път на ден се „мият“. Между другото, това близане на лапичките и на козината по различни части на тялото им е съвсем реално и истинско миене без кавички – слюнката им съдържа антисептичен секрет, който убива бактерии и микроби.

Ето защо за котките е особено обидно, ако тоалетната им остане мръсна дълго време. И кой може да ги вини за това? Нима на хората им е приятно да посещават мръсна тоалетна? При това, внимавайте: ако тоалетната на котката е нечиста, когато има нужда от нея, тя може да използва всяка друга част от къщата за своите нужди - било то легло, саксия с цветя или новите ви скъпи маратонки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Параноици: Зодиите, които винаги мислят, че партньорът им изневерява

Мразят самотата: Тези зодии винаги са във връзка

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

7 съвета за избор на цветове за стените вкъщи

Невероятни: Това е жената с най-красивите очи в света (СНИМКИ)

Причини защо да не гладите спалното си бельо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com