Знаете ли колко сок излиза от 1 кг портокали?

9482
Знаете ли колко сок излиза от 1 кг портокали?
Снимка: Thinkstock/Guliver

За по-лесно изчисляване ще приемем, че 1 литър портокалов сок тежи 1 килограм. Всеки портокалов сорт съдържа различно количество сок. Например портокалът от широкоразпространения сорт „Валенсия“ съдържа приблизително 75 мл. Като имаме предвид, че 1 портокал тежи средно 200 г, то 1 кг портокали – това са 5 портокала. А от 5 портокала ще се получат 375 грама сок. Разбира се, може да има разлика плюс-минус в зависимост най-вече от сорта – някои са с по-дебела кора, други по-сочни и т. н.

Обикновено портокаловият сок се смята за здравословната алтернатива на безалкохолните напитки, когато сутрешната или междинната закуска се правят в кафенета или сладкарници. Но наистина ли е така?

Ето мнението на д-р Мафалда Родригеш де Алмейда.

Някои позитивни и негативни истини и заблуди за портокаловия сок

1. Позитивно: витамин С, съдържащ се в сока, повишава имунитета ни – истина.

Витамин С е важен за усвояването на желязото и за образуването на червени кръвни клетки. Има антиоксидантно действие, предпазва от инфекции, грип и настинки. Освен това поддържа здравето на зъбите и венците. Тъй като витамин С е хранително вещество, което можем да получим само от храната, портокалите осигуряват почти 100% от препоръчителната дневна доза.

2. Позитивно: защитава сърцето - истина.

Тъй като има антиоксидантни свойства, той повишава устойчивостта ни към инфекции и улеснява вазодилатацията (разширяването) на артериите, което спомага за предотвратяване на съдови проблеми.

3. Уви, негативно: от портокаловия сок се напълнява - истина.

За приготвянето на чаша сок са необходими поне три портокала. Това се изразява в поглъщането на 3 пъти повече плодова захар, отколкото просто да си изядете 1 портокал.

Наистина ли портокаловият сок е полезен през зимата? Вижте какво причинява

4. Уви, негативно: може да причини гастрит - истина.

Особено когато човекът има киселинно рН на стомаха. За да не навредите на здравето си, към портокаловия сок добавете повече вода или сокове от зеленчуци и плодове.

5. Уви, негативно: съдържа по-малко калории от безалкохолните напитки – заблуда.

Чаша портокалов сок от 200 мл съдържа 118 калории, а същото количество газирана вода има приблизително 80 калории.

Никой не се съмнява, че закуската е най-важното хранене за деня. През нощта сме били в дълъг период на гладуване и организмът ни се нуждае от енергия. Има също така няколко проучвания, които показват, че пропускането на това хранене може да причини главоболие, нетърпение, агресивност, и хипогликемия (спад в нивата на кръвната захар, който може да предизвика припадък, студена пот и др.). Проблемът е, че не винаги избираме правилните храни. Натуралният портокалов сок, например, е една от най-противоречивите

Според диетолози пълноценната закуска трябва да включва следните групи храни: млечни продукти (прясно мляко, кисело мляко или нискомаслено сирене), зърнени храни (пълнозърнест хляб или овесени ядки) и плодове.

15 страхотни ползи от портокаловия сок

Вместо естествен плод, има хора, които избират сок, като портокаловата версия е най-популярна в света. И още: свързва се с практикуването на здравословни хранителни навици особено, ако се консумира по време на закуска. Съществуват обаче известни противоречия относно това дали консумацията му наистина е полезна или не за нашето здраве.

Когато говорим за портокалов сок, имаме предвид домашно приготвен натурален портокалов сок, получен само чрез изстискване на портокали. Той е много полезен за предотвратяване на камъни в бъбреците, защото повишава pH на урината, което я прави по-алкална.

Но когато сравним хранителните стойности на портокалов сок с 1 плод, виждаме, че съдържанието на хранителни вещества е подобно. Една чаша сок обаче има по-малко фибри и около два пъти повече калории и въглехидрати (плодови захари).

Затова можем да кажем, че за разлика от целия плод, сокът не предлага същия ефект на ситост като цял портокал, което може да доведе до наддаване на тегло и повишена кръвна захар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

8 вредни комбинации от храни, които ядем ежедневно

Как се пише: известна или извесна?

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com