5 години след катастрофата на полет MH17: Руските кукловоди остават безнаказани

6203
5 години след катастрофата на полет MH17: Руските кукловоди остават безнаказани
Снимка: Getty Images/Guliver

Преди пет години беше свален Боинг - загинаха 298 души. Днес има списък със заподозрени офицери, но руските кукловоди остават безнаказани. Това пише германското издание Frankfurter Rundschau.

По данни на международната следствена група JIT, смъртоносната ракета, свалила малайзийския пътнически самолет на 17 юли 2014 година е била изстреляна от Русия. Москва отрича това всячески, като обвинява за случилото се украински военни самолети, а после и украинска ракета "Бук."

Скоро ще има нова информация за сваления над Украйна полет MH17

Съвместният екип за разследване на причините за катастрофата на малайзийския Boeing, изпълняващ полет MH17, свален над Украйна, ще пред...

Независимо от това Холандия възнамерява да започне съдебен процес, а първото заседание е насрочено за март 2020 година. До момента от прокуратурата са назовани имената на четирима заподозрени - трима руснаци и един украинец, които през 2014 година са воювали, като командири на бойците в Донбад. Най-известният от тях е Игор Стрелков. Това е същият Гиркин, бивш сътрудник на руските специални служби. 

Освен него се споменава и името на Сергей Дубински, сътрудник на руската военна специална служба, ръководител на службата по сигурност на бойците. По информация на JIT той е координирал транспортирането на ракетата "Бук" в Снежное.

Двамата други заподозрени са руският заместник на Дубински Олег Пулатов и украинският му подчинен, Леонид Харченко, които са съпровождали транспортирането на системата "Бук".

Но нито един от тези четирима, вероятно не е дал заповед за прилагането на системата "Бук" на бойното поле. Този, който е запознат с руската система на даване на заповеди знае, че подобно разпореждане е дадено от по-висока инстанция, коментира военният експерт от Киев Алексей Мелник. 

Роднини на загинали в полет МН17 над Украйна искат 330 млн. долара от Путин

Роднини на загинали в полет МН17 над Украйна през 2014 година искат 330 млн. долара компенсация от руския президент Владимир Путин. Тов...

Сред доказателствените материали на JIT има запис от телефонен разговор на друг ръководител на бойците със съветника на руския президент Владислав Сурков, който казва, че "най-старшите другари... са обещали да окажат помощ в най-скоро време."

Много наблюдатели предполагат, че самото решение да се свали самолета е взето от командира на бригадата, обслужваща системата "Бук." Най-вече заради това, че той не е имал станция за установяване на цел, с чиято помощ е могло да се идентифицира Боингът, като граждански самолет. 

"Старшите другари" се отказали да доставят този допълнителен компонент заради спазване на правилата на секретност. Все пак "Бук" се използва в кървавата псевдовойна, чието водене Русия отрича", казва руската журналистка Юлия Латинина. 

Но Мелник се опасява, че разследването на JIT все повече е възпрепятствано от политиката. Опитът да се състави йерархия на отговорните бойци начело със Стрелков, създава впечатление, че трябва да се отмести вниманието от Путин. Очевидно Холандия и Западът се отричат от собствените си правови принципи от страх пред руския гняв или заради икономически интереси. 

Русия се опитала да открадне файлове от разследването на сваления Боинг над Донбас

Русия се опитала да открадне файлове от разследването на сваления Боинг над Донбас. Това съобщи министърът на отбраната на Холандия Анк...

Превод: Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари