Какво означават търговските победи на Тръмп?

2568
Какво означават търговските победи на Тръмп?
Снимка: Getty Images/Guliver

През изминалата седмица президентът Доналд Тръмп спечели победи в двете си основни цели на търговската политика, но това може да доведе до нови търговските спорове в близко бъдеще по две причини: Сделката с Китай все още може да се провали и е още по-вероятно той да използва тарифи за политически цели сега, когато постигна успех в това, пише изданието The Washington Examiner, цитирано от агенция "Фокус".

"Доналд Тръмп вероятно все още ще използва картата за търговска война в Китай, ако прецени, че има нужда от това през изборната година", казва Раул Хиноджоса-Оджеда, професор от Калифорнийския университет, който е специализиран в търговията и бивш съветник в Световната банка. "Той смята, че това му помага да изглежда политически твърд пред Китай".

Обвинителите на Тръмп: Той трябва да бъде остранен

Президентът на САЩ Доналд Тръмп трябва да бъде отстранен от поста, за да бъде защитена националната сигурност и опазена системата за уп...

Питър Наваро, съветник на Тръмп по въпросите на търговската политика, обобщи мислите на администрацията за The Wall Street Journal в сряда: Президентът превътна тарифите в полезен политически инструмент. "Ето една също толкова важна гледна точка, тази по отношение на стратегията: налагането на действителните тарифи на президента Тръмп направи заплахата от тарифите по-достоверна, а различни тарифни заплахи на Тръмп дадоха стабилни резултати", написа той. 

Тръмп в сряда подписа „фаза първа“ от търговска сделка с Пекин, която се отнася до повечето от основните въпроси на администрацията. На следващия ден Сенатът одобри споразумението между САЩ и Мексико-Канада, което замества Северноамериканското споразумение за свободна търговия от 1993 г., изпращайки го на бюрото на Тръмп. Победите ефективно изчистват двата най-големи търговски въпроса от дневния ред на Тръмп, създавайки възможността през 2020 г. да няма големи развития в търговската война, след години на несигурност.

Сделката с Китай обаче ще изисква внимателно наблюдение, за да се гарантира, че Китай спазва условията ѝ. Пекин не успя да постигне споразумения с предишните администрации. Допълнителните тарифи за китайски стоки, които администрацията на Тръмп беше заплаши да наложи преди сделката да бъде подписана са само спрени, но не и отменени. "Те могат да бъдат върнати във всеки момент", каза Хиноджоса-Оджеда.

Основната цел на Тръмп със споразумението „първа фаза“ беше да свие търговския дефицит и да накара Китай да започне да купува американски стоки, заяви Дерек Сизърс, учен от консервативния американски институт за предприемачество, така че той ще действа, ако Пекин се опита да отстъпи от тези аспекти на сделката. „Първа фаза“ призовава Пекин да закупи за 200 милиарда долара стоки и услуги в САЩ за две години, включително 40 до 50 милиарда долара за американски селскостопански стоки.

Намеса в изборите в САЩ ли е импийчмънтът на Тръмп?

Адвокатите на президента на САЩ Доналд Тръмп, в отговор на предложение за участие в процеса по импийчмънт, нарекоха обвиненията срещу н...

"Би било рисковано Китай да се откаже от обещаните покупки преди изборите, защото президентът просто ще наложи повече тарифи", казаха Ножици. 

Междувременно Тръмп се сблъсква с няколко други спорове, в които използва тарифи или би могъл или да наложи нови налози, или да промени съществуващите данъци. Администрацията е въвлечена в борба с Европейския съюз за субсидиите на авиационната индустрия и предлага тарифи от 10% до 100% за 7,5 милиарда долара за стоки от ЕС. Той предложи тарифи до 100% за френски продукти на стойност 2,4 милиарда долара като отплата за предлагания данък върху цифровите услуги за технологични компании като Facebook и Amazon. Европейският комисар по търговията Фил Хоган се срещна с представители на администрацията на Тръмп тази седмица, но не бе съобщено за споразумение. И по-ранната заплаха на администрацията да налага тарифи за автомобили и авточасти, макар и привидно на заден план, не е оттеглена.

Тръмп също показа готовност да прилага тарифи по въпроси, които не са свързани с търговията, като ги използва миналата година, за да накара Мексико да спре бежанците от Централна Америка, пресичащи границите на САЩ.

Райън Йънг, експерт по търговска политика към Либертарианския институт за конкурентоспособни предприятия, въпреки това оценява заплахата от подновяване на търговските войни ниска за обозримо бъдеще. Администрацията има интерес да не разбърква нещата преди есенните избори, казва той. "Разбира се, при тази администрация нещата могат да се променят с една-единствена публикация в Twitter, посочва още експертът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари