Абсурдно: Най-богатите в света имат повече, отколкото 60% от населението на Земята

4659
Абсурдно: Най-богатите в света имат повече, отколкото 60% от населението на Земята
Снимка: iStock/Guliver

Милиардерите в глобален мащаб са се удвоили през последното десетилетие и са по-богати от 60% от световното население, обяви благотворителната организация Oxfam, цитирана от АФП. Цифрите показват, че 2153 милиардери сега имат повече богатство отколкото 4,6 милиарда души от най-бедните хора на планетата.

В доклада на организацията се казва, че бедните жени и момичета са на дъното на класацията по благосъстояние, пише БГНЕС. Те влагат "12,5 милиарда часа неплатен труд всеки ден", който се изчислява на стойност най-малко 10,8 трилиона долара годишно.

Турски бизнесмен е най-богатият човек на Балканите

В света има над 2100 милиардери през 2019 г., по данни на списание Forbes, но българите традиционно се вълнуваме кои са най-богатите хо...

"Нашите разбити икономики пълнят джобовете на милиардери и едрия бизнес за сметка на обикновените мъже и жени. Не е чудно, че хората започват да се питат дали милиардерите трябва да съществуват", заяви ръководителят на организацията за Индия на Амитаб Бехар. "Разликата между богати и бедни не може да бъде разрешена без умишлени политики за разрушаване на неравенството", каза Бехар преди годишния Световен икономически форум в Давос, където той ще представлява Оксфам.

Годишният доклад на Оксфам за глобалното неравенство традиционно се публикува точно преди форума, който ще бъде открит във вторник (21 януари) в швейцарския алпийски курорт.

"22-мата най-богати мъже в света имат повече богатство от всички жени в Африка", се казва в съобщението на Оксфам. Ако един от най-богатите в света просто плати 0,5% допълнителен данък върху богатството си за 10 години, това би било равно на инвестицията, необходима за създаването на 117 милиона нови работни места в грижи за възрастни хора и деца, образование и здравеопазване, каза Оксфам.

Данните на организацията се базират на данни от списание Forbes и швейцарската банка Credit Suisse, но те се оспорват от някои икономисти.

Руските милиардери са станали по-богати с 22,7 млрд. долара през 2019 г.

Общото състояние на най-богатите руснаци за първите пет месеца от 2019 година се е увеличило с 22,729 млрд. долара. Това предава рускат...

Жените и момичетата са обременени по-специално, защото най-често са онези, които поддържат "колелата на нашите икономики, предприятия и общества", заяви Бехар. Те "често имат малко време да получат образование, да печелят достойно препитание или да имат думата в това как се управляват нашите общества" и "следователно са в капана в дъното на икономиката", добави той.

"По целия свят 42% от жените не могат да получат работа, защото са отговорни да се грижат за други хора, в сравнение с едва 6% от мъжете", показват данните на Оксфам.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари